Przepis na szarlotkę z budyniem i pianką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki i ucieraj rękoma do powstania charakterystycznych grudek.

Dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj i podziel ciasto na dwie części (mniejszą i większą)

Większą część rozwałkuj i wyłóż nią okrągłą blachę. Mniejszą uformuj w kulę i włóż do lodówki.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry. dodaj cynamon i skropl obficie sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Odstaw na 20 minut.

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj proszek budyniu, dodaj olej rzepakowy ostrożnie mieszając masę.

Dodaj jabłka na ciasto w formie.

Na jabłka wyłóż przygotowaną piankę i schłodzone ciasto z lodówki.

Piecz szarlotkę przez 40 -50 minut w 180 stopniach.

szarlotka na paterze z jabłkami i cynamonem
Szarlotka z budyniem i pianką
Koszt przygotowania dania
19.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
574 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Szarlotka z budyniem i pianką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szarlotce z budyniem i pianką

Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków?

W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś ekstra. Koniecznie spróbuj prosty przepis na szarlotkę z budyniem i pianką. Tym razem w towarzystwie budyniu i delikatnej, aksamitnej pianki. Połączenie słodyczy przełamanej delikatnym kwaśnym posmakiem polskich jabłek idealnie współgra z kremowym budyniem i puszystą pianką na samej górze. Zapach ciepłych jabłek z cynamonem będzie unosił się w Twoim domu nie tylko w trakcie pieczenia ale i długo dłużej. Szarlotka z budyniem i pianką na pewno umili każdy jesienny wieczór lub zimowe popołudnie z ciepłą, aromatyczną herbatą. Dodatkowo zaskoczy każdego gościa, który będzie miał okazję spróbować tego przepisu. Niby prosta tradycyjna szarlotka ale w połączeniu z nowoczesnymi wariacjami to zupełnie nowy smak. Kruchy spód ciasta wypełnij duszonymi jabłkami z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, która jeszcze bardziej wprowadzi Was w świąteczny klimat. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz Twoja szarlotka z budyniem i pianką będzie pyszna. Ten rodzaj szarlotki nada się na rodzinne spotkania to także świetna wersja dla dzieci, które kochają jak ich talerz wygląda na bogato. Nie tylko dorośli ale także dzieci pokochają Twój nowy przepis. Nie ma się co dziwić, szarlotka jest bardzo smaczna. Może w tym roku zamiast sernika na parze w Święta Bożego Narodzenia na Twoim stole będzie królowała właśnie taka szarlotka w nowoczesnej wersji?

Jak zrobić pyszną szarlotkę z budyniem i pianką?

Zobacz ten prosty przepis.

Wartości odżywcze szarlotki z budyniem i pianką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
229.66 kcal
574.15 kcal
Białko
2.76 g
6.89 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: żółtko jajka, białko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce z budyniem i pianką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
24.40 g
61.00 g
Węglowodany przyswajalne
22.70 g
56.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
4.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
13.40 g
33.49 g
Tłuszcze nasycone
5.98 g
14.94 g
Tłuszcze nienasycone
7.42 g
18.55 g
Cholesterol
45.43 mg
113.58 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę z budyniem i pianką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
75.83 µg (mcg)
189.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
72.63 µg (mcg)
181.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
3.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.12 µg (mcg)
102.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
31.45 µg (mcg)
78.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z budyniem i pianką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
12.83 mg
32.07 mg
Potas
90.96 mg
227.41 mg
Wapń
11.76 mg
29.40 mg
Fosfor
34.02 mg
85.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
6.82 mg
17.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.54 mg
3.86 mg
Cynk
0.20 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z budyniem i pianką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z budyniem i pianką

Lista alergenów dla szarlotki z budyniem i pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania szarlotki z budyniem i pianką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
1 g
1 opakowanie
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Koszt składników
38.80
Jak oceniasz przepis na szarlotkę z budyniem i pianką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób