Szarlotka z budyniem i pianką

Opublikowano: 25.10.2021 r., 13:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka na białym talerzu
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się typowa szarlotka na kruchym cieście z cukrem pudrem? Koniecznie wypróbuj szarlotkę z budyniem i pianką, bardziej słodka i wyrazista.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
574 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (1 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jabłko (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na szarlotkę z budyniem i pianką krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki i ucieraj rękoma do powstania charakterystycznych grudek.

Dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj i podziel ciasto na dwie części (mniejszą i większą)

Większą część rozwałkuj i wyłóż nią okrągłą blachę. Mniejszą uformuj w kulę i włóż do lodówki.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry. dodaj cynamon i skropl obficie sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Odstaw na 20 minut.

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj proszek budyniu, dodaj olej rzepakowy ostrożnie mieszając masę.

Dodaj jabłka na ciasto w formie.

Na jabłka wyłóż przygotowaną piankę i schłodzone ciasto z lodówki.

Piecz szarlotkę przez 40 -50 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z budyniem i pianką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z budyniem i pianką

Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków?

W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś ekstra. Koniecznie spróbuj prosty przepis na szarlotkę z budyniem i pianką. Tym razem w towarzystwie budyniu i delikatnej, aksamitnej pianki. Połączenie słodyczy przełamanej delikatnym kwaśnym posmakiem polskich jabłek idealnie współgra z kremowym budyniem i puszystą pianką na samej górze. Zapach ciepłych jabłek z cynamonem będzie unosił się w Twoim domu nie tylko w trakcie pieczenia ale i długo dłużej. Szarlotka z budyniem i pianką na pewno umili każdy jesienny wieczór lub zimowe popołudnie z ciepłą, aromatyczną herbatą. Dodatkowo zaskoczy każdego gościa, który będzie miał okazję spróbować tego przepisu. Niby prosta tradycyjna szarlotka ale w połączeniu z nowoczesnymi wariacjami to zupełnie nowy smak. Kruchy spód ciasta wypełnij duszonymi jabłkami z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, która jeszcze bardziej wprowadzi Was w świąteczny klimat. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz Twoja szarlotka z budyniem i pianką będzie pyszna. Ten rodzaj szarlotki nada się na rodzinne spotkania to także świetna wersja dla dzieci, które kochają jak ich talerz wygląda na bogato. Nie tylko dorośli ale także dzieci pokochają Twój nowy przepis. Nie ma się co dziwić, szarlotka jest bardzo smaczna. Może w tym roku zamiast sernika na parze w Święta Bożego Narodzenia na Twoim stole będzie królowała właśnie taka szarlotka w nowoczesnej wersji?

Jak zrobić pyszną szarlotkę z budyniem i pianką?

Zobacz ten prosty przepis.

Alergeny w szarlotce z budyniem i pianką

Lista alergenów dla szarlotki z budyniem i pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze szarlotki z budyniem i pianką

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie chcesz korzystać z gotowego budyniu w postaci proszku, możesz przygotować wersję domową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
229.66
574.15
Białko (g)
2.76
6.89
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: żółtko jajka, białko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
24.40
61.00
Węglowodany przyswajalne (g)
22.70
56.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
4.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.40
33.49
Tłuszcze nasycone (g)
5.98
14.94
Tłuszcze nienasycone (g)
7.42
18.55
Cholesterol (mg)
45.43
113.58
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
75.83
189.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.63
181.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
3.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.12
102.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.45
78.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
12.83
32.07
Potas (mg)
90.96
227.41
Wapń (mg)
11.76
29.40
Fosfor (mg)
34.02
85.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.82
17.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.54
3.86
Cynk (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z budyniem i pianką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z budyniem i pianką

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
1 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Koszt składników
38.80