Szarlotka z budyniem i kruszonką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (80 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Jabłko (1000 g)
Przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką krok po kroku
Z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z cynamonem.
Na spód układamy pokrojone jabłka, a na nie wykładamy równomiernie ugotowany budyń. Na górę ciasta ścieramy kulkę zamrożonego ciasta.
Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z budyniem i kruszonką
Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i budyniem jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić szarlotkę z budyniem i kruszonką? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z cynamonem. Na spód układamy pokrojone jabłka, a na nie wykładamy równomiernie ugotowany budyń. Na górę ciasta ścieramy kulkę zamrożonego ciasta. Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Szarlotka z kruszonką odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w szarlotce z budyniem i kruszonką
Lista alergenów dla szarlotki z budyniem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z budyniem i kruszonką
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.