Szarlotka z budyniem i kruszonką

Opublikowano: 19.04.2022 r., 18:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa szarlotka z kruszonką
Szarlotka z budyniem i kruszonką
Szarlotka z budyniem i kruszonką to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
258 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Jabłko (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
tarka, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką krok po kroku

Z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z cynamonem.

Na spód układamy pokrojone jabłka, a na nie wykładamy równomiernie ugotowany budyń. Na górę ciasta ścieramy kulkę zamrożonego ciasta.

Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z budyniem i kruszonką

Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i budyniem jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić szarlotkę z budyniem i kruszonką? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z cynamonem. Na spód układamy pokrojone jabłka, a na nie wykładamy równomiernie ugotowany budyń. Na górę ciasta ścieramy kulkę zamrożonego ciasta. Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Szarlotka z kruszonką odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w szarlotce z budyniem i kruszonką

Lista alergenów dla szarlotki z budyniem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki z budyniem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
184.83
258.76
Białko (g)
2.55
3.56
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
24.73
34.62
Węglowodany przyswajalne (g)
23.37
32.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.45
11.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.69
7.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.77
3.87
Cholesterol (mg)
31.22
43.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
73.98
103.57
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.22
Witamina E (mg)
0.33
0.46
Retinol (µg (mcg))
71.24
99.73
Tiamina (mg)
0.16
0.23
Ryboflawina (mg)
0.13
0.18
Niacyna (mg)
1.14
1.59
Foliany (µg (mcg))
32.04
44.85
Beta karoten (µg (mcg))
27.01
37.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
25.34
35.48
Potas (mg)
101.17
141.64
Wapń (mg)
36.21
50.69
Fosfor (mg)
47.65
66.71
Magnez (mg)
7.94
11.11
Żelazo (mg)
1.26
1.76
Cynk (mg)
0.25
0.35
Miedź (mg)
0.04
0.06
Mangan (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z budyniem i kruszonką 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z budyniem i kruszonką

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
350 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 350 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
21.80