Szarlotka sypana fit

Opublikowano: 15.08.2022 r., 6:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowa szarlotka sypana przepis
Szarlotka sypana fit
Szarlotka sypana fit jest wspaniałą propozycją na przepyszny deser, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. W dodatku jest zdrowsza niż ta tradycyjna.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
326 kcal
Kcal w porcji
204 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza manna (150 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (170 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (60 g)
  • Masło (150 g)
  • Jabłko (1500 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na szarlotkę sypaną fit krok po kroku

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp je cynamonem i wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj słodzik i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj

Do suchych składników zetrzyj masło. Całość wymieszaj ręką.

Na spód wyłóż 1/2 masy na ciasto, a na nią wyłóż jabłka. Przykryj je kolejną warstwą ciasta.

Szarlotkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 50 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę sypaną fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat szarlotki sypanej fit

Szarlotka sypana fit jest wspaniałą propozycją na przepyszny deser, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. W dodatku jest zdrowsza niż ta tradycyjna. Ten sprawdzony przepis to najlepsza opcja dla początkujących osób. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Przepis na fit szarlotkę sypaną to doskonała opcja dla wszystkich osób, którzy kochają oryginał i szukają ciekawego zastępstwa, które będzie nieco zdrowsze. To świetny pomysł na dietetyczny deser. Robi się ją z dowolnymi jabłkami, jednak dobrze, by były naturalnie słodkie, wtedy można zmniejszyć ilość słodzika. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników, czy kucharzy. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego, lekko waniliowego ciasta i duszonych jabłek. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit szarlotkę sypaną, by była szybka, łatwa i po prostu najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niej ciasto szybkie i niskokaloryczne. Ten placek, choć zdrowszy, wcale nie ma gorszego smaku. To najlepsza propozycja dla wszystkich osób, które przechodzą na dietę redukcyjną. Wszystkie składniki znajdziesz spokojnie w swojej spiżarni. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Alergeny w szarlotce sypanej fit

Lista alergenów dla szarlotki sypanej fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotki sypanej fit

na 100g gotowej potrawy

To zdrowsza wersja tego klasycznego ciasta, która ma niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(204g)
Energia (kcal)
160.16
326.73
Białko (g)
2.47
5.04
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(204g)
Węglowodany (g)
24.53
50.05
Węglowodany przyswajalne (g)
21.46
43.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(204g)
Tłuszcz (g)
6.39
13.03
Tłuszcze nasycone (g)
4.40
8.98
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
4.05
Cholesterol (mg)
15.82
32.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(204g)
Witamina A (µg (mcg))
52.56
107.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.36
100.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
1.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.21
22.87
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.29
61.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(204g)
Sód (mg)
2.81
5.72
Potas (mg)
141.23
288.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.55
43.96
Fosfor (mg)
62.11
126.70
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.83
38.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.11
Cynk (mg)
0.39
0.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.42
0.85
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki sypanej fit 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki sypanej fit

Koszt składników
39.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
150 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Mąka pszenna typ 1850
170 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 170 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
39.40