Szarlotka na kruchym spodzie

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka na drewnianej desce
Szarlotka na kruchym spodzie
Szarlotka na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasto z jabłkami.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
426 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko (1500 g)
  • Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Masło - zimne (250 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, tortownica 26 cm, folia spożywcza, miska

Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie krok po kroku

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę.

Kawałki jabłek włóż do garnka, dodaj połowę cukru oraz płaską łyżeczkę cynamonu.

Jabłka smaż przez 20 minut co chwile je mieszając - jabłka powinny zmięknąć i rozpadać się. Usmażone jabłka zdejmij z palnika.

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy.

Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj jajko i ponownie wymieszaj ciasto.

Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.

Po tym czasie jedną połówką ciasta wylep spód formy.

Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka.

Pozostałe ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat szarlotki na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie to doskonały pomysł na cienko, które możesz przygotować na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Pyszna szarlotka z jabłkami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jabłka, cukier, mąka pszenna, masło, cukier wanilinowy, jajka, cukier puder, cynamon oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić szarlotkę na kruchym spodzie? Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Kawałki jabłek włóż do garnka, dodaj połowę cukru oraz płaską łyżeczkę cynamonu. Jabłka smaż przez 20 minut, co chwile je mieszając. Usmażone jabłka zdejmij z palnika. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj jajko i ponownie wymieszaj ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie jedną połówką ciasta wylep spód formy. Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.

Podsumowując smaczna szarlotka na kruchym spodzie stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Szarlotka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu - możesz podać ją na ciepło z dodatkiem lodów. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szarlotce na kruchym spodzie

Lista alergenów dla szarlotki na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Jabłka stanowią doskonałe źródło składników mineralnych i witamin, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania ciekawych potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
194.06
426.93
Białko (g)
2.50
5.50
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
25.05
55.12
Węglowodany przyswajalne (g)
23.45
51.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
3.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
9.60
21.12
Tłuszcze nasycone (g)
6.52
14.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
6.77
Cholesterol (mg)
33.06
72.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
82.09
180.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.64
173.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
2.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.87
50.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.30
75.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
6.51
14.33
Potas (mg)
89.96
197.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.65
23.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
30.78
67.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.65
19.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
1.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.21
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki na kruchym spodzie 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki na kruchym spodzie

Koszt składników
28.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
250 g
zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
28.60