Szarlotka na kruchym spodzie
- Jabłko (1500 g)
- Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Masło - zimne (250 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie krok po kroku
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę.
Kawałki jabłek włóż do garnka, dodaj połowę cukru oraz płaską łyżeczkę cynamonu.
Jabłka smaż przez 20 minut co chwile je mieszając - jabłka powinny zmięknąć i rozpadać się. Usmażone jabłka zdejmij z palnika.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy.
Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj jajko i ponownie wymieszaj ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
Po tym czasie jedną połówką ciasta wylep spód formy.
Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka.
Pozostałe ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki na kruchym spodzie
Szarlotka na kruchym spodzie to doskonały pomysł na cienko, które możesz przygotować na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Pyszna szarlotka z jabłkami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jabłka, cukier, mąka pszenna, masło, cukier wanilinowy, jajka, cukier puder, cynamon oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić szarlotkę na kruchym spodzie? Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Kawałki jabłek włóż do garnka, dodaj połowę cukru oraz płaską łyżeczkę cynamonu. Jabłka smaż przez 20 minut, co chwile je mieszając. Usmażone jabłka zdejmij z palnika. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj jajko i ponownie wymieszaj ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie jedną połówką ciasta wylep spód formy. Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.
Podsumowując smaczna szarlotka na kruchym spodzie stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Szarlotka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu - możesz podać ją na ciepło z dodatkiem lodów. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w szarlotce na kruchym spodzie
Lista alergenów dla szarlotki na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki na kruchym spodzie
Szarlotka na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Jabłka stanowią doskonałe źródło składników mineralnych i witamin, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania ciekawych potraw.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.