Szarlotka królewska
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 4 łyżki (60 g)
- Jajko (3 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 łyżeczek (60 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Jabłko - 10 sztuk przed obraniem (2000 g)
- Żelatyna - 2,5 łyżki (20 g)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 małe opakowanie (200 g)
- Żelatyna - 1 łyżka (8 g)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
Przepis na szarlotkę królewską krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka ubij prze minimum 5 minut na puszystą jasną masę z dodatkiem cukru.
Do żółtek dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek partiami delikatnie mieszając.
Ciasto przelej do formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i 2 łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem aż będą miękkie (około 20-30 minut) co jakiś czas mieszając.
Gdy jabłka będą gotowe dodaj do nich żelatynę (2,5 łyżki), dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Gdy jabłka będą lekko ciepłe i nie stężeją jeszcze wyłóż je na upieczony biszkopt.
1 łyżkę żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i rozpuszczoną żelatynę. Przełóż na warstwę z jabłkami.
Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki królewskiej
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.
Szarlotka królewska jest niezwykłym połączeniem puszystego i lekkiego biszkoptu z galaretką jabłkową oraz bitą śmietaną. Tak jak w przypadku innych potraw, szarlotka królewska może być wykonana w różnych wersjach. Najpopularniejszą jest ta na biszkopcie ale może być także krucha. Modyfikacji może być poddana także wierzchnia warstwa szarlotki. Szarlotka z bitą śmietaną jest lekka i średnio słodka. Za to szarlotka królewska z bezą jest słodsza przez co bardziej sycąca. Niezależnie od tego którą wersję szarlotki królewskiej wykonasz każda będzie pyszna. Przepis na ciasto szarlotka królewska nie jest skomplikowany jednak wymaga on odrobinę pracy i czasu.
Szarlotka królewska to pyszna i wyjątkowa propozycja tradycyjnego ciasta. Jest letnią wersją jesiennej szarlotki.
Alergeny w szarlotce królewskiej
Lista alergenów dla szarlotki Królewskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze szarlotki królewskiej
Szarlotka jest królową polskich wypieków. Jednak jak każde ciasto, szarlotka powinna być spożywana okazjonalnie aby nie wpłynęła negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.