Szarlotka japońska

Opublikowano: 27.12.2023 r., 21:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna japońska szarlotka na talerzu.
Szarlotka japońska
Szarlotka japońska z makiem i kaszą manną to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
394 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mak niebieski (600 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Kasza manna - 12 łyżek stołowych (120 g)
  • Jabłko - 4 duże sztuki (800 g)
  • Masło (250 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska, maszynka do mielenia

Przepis na szarlotkę japońską krok po kroku

Mam zmiel na maszynce do mielenia trzykrotnie.

Białka oddziel od żółtek.

Ciepłe masło ubij przy pomocy miksera na gładką i puszystą masę.

Następnie do masła dodaj cukier i ponownie ubij masę.

Do ubitego masła dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.

Następnie do masy dodaj zmielony mak, kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj je do masy makowej razem z orzechami, kilkoma kroplami olejku migdałowego oraz 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę.

Następnie ubite białka dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem możesz podypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę japońską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat szarlotki japońskiej

Szarlotka japońska to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Jabłecznik japoński z makiem świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto można przygotować z jabłkami prażonymi. Przepis na szarlotkę japońską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mak niebieski, cukier, jajka, kasza manna, jabłka, masło, orzechy włoskie, proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy.

A jak zrobić szarlotkę japońską? Ciepłe masło ubij przy pomocy miksera na gładką i puszystą masę. Następnie do masła dodaj cukier i ponownie ubij masę. Do ubitego masła dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie do masy dodaj zmielony mak, kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj je do masy makowej razem z orzechami, kilkoma kroplami olejku migdałowego oraz 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i wymieszaj. Ubite białka dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując wiesz już, jak upiec szarlotkę japońską. Pyszna szarlotka z makiem świetnie sprawdzi się jako sodki poczęstunek do kawy i herbaty. Wilgotne ciasto z jabłkami warto przygotować jako deser na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Smaczna szarlotka jest dobra do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szarlotce japońskiej

Lista alergenów dla szarlotki japońskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • olejek migdałowy

Wartości odżywcze szarlotki japońskiej

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka japońska to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
328.71
394.45
Białko (g)
7.83
9.40
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
23.96
28.75
Węglowodany przyswajalne (g)
17.80
21.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.16
7.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
23.86
28.64
Tłuszcze nasycone (g)
8.49
10.18
Tłuszcze nienasycone (g)
15.38
18.45
Cholesterol (mg)
72.04
86.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
92.39
110.87
Witamina B6 (mg)
0.14
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.16
Witamina E (mg)
0.91
1.10
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.02
108.02
Tiamina (mg)
0.26
0.31
Ryboflawina (mg)
0.11
0.14
Niacyna (mg)
0.50
0.59
Foliany (µg (mcg))
37.22
44.67
Beta karoten (µg (mcg))
25.02
30.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
27.52
33.03
Potas (mg)
266.04
319.25
Wapń (mg)
371.52
445.82
Fosfor (mg)
273.29
327.95
Magnez (mg)
100.41
120.49
Żelazo (mg)
2.91
3.50
Cynk (mg)
2.37
2.85
Miedź (mg)
0.53
0.63
Mangan (mg)
1.90
2.27
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki japońskiej 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki japońskiej

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
600 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 600 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kasza manna
120 g
12 łyżek stołowych
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Jabłko
800 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
51.00