Szarlotka bezglutenowa
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka - 1 sztuka rozmiar M (1 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Jabłko - 10 jabłek (1600 g)
- Cukier puder - 4 łyżki, do posypania (40 g)
- Mąka bezglutenowa (355 g)
Przepis na szarlotkę bezglutenową krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone masło pokrój w kostkę.
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego i sól. Wymieszaj i dodaj masło, a następnie je posiekaj. Dodaj jajko i żółtko, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki i zawiń je w folię spożywczą. Jeden kawałek schowaj do lodówki, a drugi do zamrażalnika.
Po 60 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto i umieść je na spodzie blaszki. Wygładź je do dna i ponownie schowaj do lodówki, ale tym razem na 30 minut.
Jabłka opłucz, osusz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych, a potem pokrój jabłka w małą kostkę i umieść je w garnku. Dodaj 1 i ½ łyżeczkę cynamonu oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość wymieszaj i gotuj, aż jabłka będą miękkie. Jabłka odstaw do przestudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ciasto podpiecz przez ok. 15 minut (do przyrumienienia). Wyciągnij i odstaw do przestudzenia.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a potem zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
Szarlotkę bezglutenową piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 45-50 min.
Gdy ciasto przestygnie, wyciągnij je z formy i oprósz cukrem pudrem.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki bezglutenowej
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie zawierały glutenu. Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i cynamonem jest prosta do zrobienia, ale przepis sam w sobie nie jest szybki. Mimo to warto wypróbować tę szarlotkę!
Jak zrobić szarlotkę bezglutenową? Warto wiedzieć, że szalotka a jabłecznik bezglutenowy tak naprawdę różni się ciastem. W przypadku szarlotki powinno to być ciasto kruche lub półkruche. Jabłecznik można zrobić już z czegoś innego, np. z ciasta drożdżowego lub francuskiego.
Szarlotka będzie dobra, jeśli odpowiednio przygotuje się spód i nadzienie. Ciasto kruche należy zrobić ze schłodzonych składników. Masło można posiekać w mące lub zetrzeć na tarce. Wszystkie te składniki trzeba szybko zagnieść i schować do lodówki. Gdy schłodzone ciasto umieści się w blaszce, trzeba je nakłuć widelcem i ponownie umieścić w lodówce. Później koniecznie trzeba je podpiec, aby nie zrobił się zakalec. Ciasto kruche możesz piec z obciążeniem.
W zależności od wybranych jabłek nadzienie może wyjść mniej lub bardziej kwaśne. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub galaretkę w proszku (np. brzoskwiniową). Możesz też pokusić się na dodanie rodzynek. Na jabłkowym nadzieniu możesz umieścić bezę.
Ten przepis na szarlotkę bezglutenową możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować do swoich preferencji smakowych. Możesz zdecydować się na gotową mąkę bezglutenową, ale możesz też pokusić się na własną mieszankę. Możesz wykorzystać m.in. mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki oraz skrobię ziemniaczaną. Odpowiednie będą także wiórki kokosowe. Do szarlotki bezglutenowej możesz użyć m.in. 250 g mąki kukurydzianej i 150 g skrobi ziemniaczanej.
Wybierając składniki takie jak proszek do pieczenia czy cukier wanilinowy, upewnij się, czy jest to produkt bezglutenowy. Szarlotka może być z kruszonką bez jajek. Zamiast ścierać na tarce kruche ciasto, można przygotować kruszonkę z trzech składników: masła, mąki i cukru.
Alergeny w szarlotce bezglutenowej
Lista alergenów dla szarlotki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szarlotki bezglutenowej
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.