Szarlotka bez cukru
- Mąka orkiszowa (140 g)
- Erytrytol (150 g)
- Kasza manna (170 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Jabłko (1600 g)
- Cynamon - 3 łyżeczki (15 g)
- Sok cytrynowy - 3 łyżki (30 ml)
- Masło (200 g)
Przepis na szarlotkę bez cukru krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, kaszę mannę, erytrol, proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Jabłka dokładnie umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj sok z cytryny i cynamon. Wymieszaj dokładnie.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wsyp 1/3 (około 150 g) mieszaniny mąki z kaszą manną.
Na to wyłóż połowę jabłek z cynamonem.
Całość przykryj kolejną 1/3 częścią mąki z kaszą.
Na wierzch zetrzyj masło na tarce, tak by przykryło warstwę mąki.
Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki bez cukru
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić szarlotkę bez cukru.
To ciasto wyróżnia przede wszystkim to, że powstaje z suchych składników i nie zawiera cukru. Najlepszy smak uzyskamy, wykorzystując jabłka odmiany szara reneta, które są twardsze i bardziej kwaśne.
Fit szarlotka bez cukru to dobra odmiana jesiennego podwieczorku. Ale skąd w ogóle wzięło się to ciasto? Jaka jest jego historia?
Po raz pierwszy powstało ono we Francji. Szarlotka wzięła swoją nazwę od imienia księżnej Charlotte, carycy Rosji. Szarlotka to ciasto, które powstaje na kruchym lub półkruchym spodzie z dodatkiem masy na bazie owoców. W Polsce ta pyszna owocowa masa powstaje najczęściej z kwaśnych jabłek. Można wykorzystać jabłka surowe lub wcześniej przetworzone (smażone). To ciasto najczęściej pieczone jest w okresie jesiennym, ponieważ wtedy dojrzewają jabłka w polskich sadach. Tylko w Polsce występują pod nazwą „jabłecznik”. Ze względu na mnogość przepisów na szarlotkę można spotkać przepisy na masę owocową z dodatkiem rodzynek, gruszek, moreli lub śliwek. Także dodać można przyprawy korzenne, głównie cynamon lub starte goździki. Dodatek cynamonu nadaje jej dobry efekt rozgrzewający w zimne, jesienne popołudnia. Używając kwaśnych jabłek, powstała masa jest smaczna, ze względu na kompozycję smaku słodkiego i właśnie kwaśnego, co nadaje szarlotce jej charakterystyczny smak.
Nasz przepis na szarlotkę bez cukru to prosta, szybka i pyszna odmiana, która na pewno Cię zaskoczy. Ciasto przygotujesz z mąki orkiszowej, kaszy manny, erytrolu, jabłek, cynamonu, soku z cytryny i masła. Ciasto to nie wymaga dodatków takich jak mleko lub jaja, dzięki czemu będzie odpowiednie również dla wegetarian i wegan, jeśli masło wymienicie na olej rzepakowy lub kokosowy. Jest to szybki i prosty przepis. Wystarczy połączyć suche składniki, zetrzeć jabłka na tarce i w sumie ciasto jest już gotowe. Starte jabłka z dodatkiem cynamonu puszczają sok w czasie pieczenia. Cała wilgoć wciągana jest przez mąkę i kaszę mannę, dzięki czemu absolutnie cały placek przesiąknięty jest niesamowitym aromatem polskiej jesieni. Polecam to ciasto szczególnie tym, którzy nie czują się dobrze w robieniu ciasta kruchego, a chcieliby zaskoczyć swoją rodzinę. Szarlotka bez cukru jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się zdrowa i smakowita odmiana tradycyjnego ciasta z jabłkami.
Alergeny w szarlotce bez cukru
Lista alergenów dla szarlotki bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Kasza manna
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki bez cukru
Cukier prosty w nadmiarze może przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a co za tym idzie również ryzyka chorób metabolicznych. W diecie dorosłej zdrowej osoby cukier nie powinien stanowić więcej niż 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.