Szarlotka bez cukru

Opublikowano: 21.01.2022 r., 17:44 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowa szarlotka na drewnianym blacie
Szarlotka bez cukru
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić szarlotkę bez cukru
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
230 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka orkiszowa (140 g)
  • Erytrytol (150 g)
  • Kasza manna (170 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Jabłko (1600 g)
  • Cynamon - 3 łyżeczki (15 g)
  • Sok cytrynowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Masło (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon, erytrytol
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na szarlotkę bez cukru krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, kaszę mannę, erytrol, proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Jabłka dokładnie umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj sok z cytryny i cynamon. Wymieszaj dokładnie.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wsyp 1/3 (około 150 g) mieszaniny mąki z kaszą manną.

Na to wyłóż połowę jabłek z cynamonem.

Całość przykryj kolejną 1/3 częścią mąki z kaszą.

Na wierzch zetrzyj masło na tarce, tak by przykryło warstwę mąki.

Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat szarlotki bez cukru

Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić szarlotkę bez cukru.

To ciasto wyróżnia przede wszystkim to, że powstaje z suchych składników i nie zawiera cukru. Najlepszy smak uzyskamy, wykorzystując jabłka odmiany szara reneta, które są twardsze i bardziej kwaśne.

Fit szarlotka bez cukru to dobra odmiana jesiennego podwieczorku. Ale skąd w ogóle wzięło się to ciasto? Jaka jest jego historia?

Po raz pierwszy powstało ono we Francji. Szarlotka wzięła swoją nazwę od imienia księżnej Charlotte, carycy Rosji. Szarlotka to ciasto, które powstaje na kruchym lub półkruchym spodzie z dodatkiem masy na bazie owoców. W Polsce ta pyszna owocowa masa powstaje najczęściej z kwaśnych jabłek. Można wykorzystać jabłka surowe lub wcześniej przetworzone (smażone). To ciasto najczęściej pieczone jest w okresie jesiennym, ponieważ wtedy dojrzewają jabłka w polskich sadach. Tylko w Polsce występują pod nazwą „jabłecznik”. Ze względu na mnogość przepisów na szarlotkę można spotkać przepisy na masę owocową z dodatkiem rodzynek, gruszek, moreli lub śliwek. Także dodać można przyprawy korzenne, głównie cynamon lub starte goździki. Dodatek cynamonu nadaje jej dobry efekt rozgrzewający w zimne, jesienne popołudnia. Używając kwaśnych jabłek, powstała masa jest smaczna, ze względu na kompozycję smaku słodkiego i właśnie kwaśnego, co nadaje szarlotce jej charakterystyczny smak.

Nasz przepis na szarlotkę bez cukru to prosta, szybka i pyszna odmiana, która na pewno Cię zaskoczy. Ciasto przygotujesz z mąki orkiszowej, kaszy manny, erytrolu, jabłek, cynamonu, soku z cytryny i masła. Ciasto to nie wymaga dodatków takich jak mleko lub jaja, dzięki czemu będzie odpowiednie również dla wegetarian i wegan, jeśli masło wymienicie na olej rzepakowy lub kokosowy. Jest to szybki i prosty przepis. Wystarczy połączyć suche składniki, zetrzeć jabłka na tarce i w sumie ciasto jest już gotowe. Starte jabłka z dodatkiem cynamonu puszczają sok w czasie pieczenia. Cała wilgoć wciągana jest przez mąkę i kaszę mannę, dzięki czemu absolutnie cały placek przesiąknięty jest niesamowitym aromatem polskiej jesieni. Polecam to ciasto szczególnie tym, którzy nie czują się dobrze w robieniu ciasta kruchego, a chcieliby zaskoczyć swoją rodzinę. Szarlotka bez cukru jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się zdrowa i smakowita odmiana tradycyjnego ciasta z jabłkami.

Alergeny w szarlotce bez cukru

Lista alergenów dla szarlotki bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotki bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Cukier prosty w nadmiarze może przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a co za tym idzie również ryzyka chorób metabolicznych. W diecie dorosłej zdrowej osoby cukier nie powinien stanowić więcej niż 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
153.69
230.54
Białko (g)
2.24
3.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
26.43
39.65
Węglowodany przyswajalne (g)
23.33
34.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.11
4.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.32
10.97
Tłuszcze nasycone (g)
4.99
7.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
3.49
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.61
27.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
61.40
92.09
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.10
87.14
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.48
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.18
12.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.74
47.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
2.68
4.03
Potas (mg)
111.03
166.54
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.43
38.15
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
34.40
51.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.63
11.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.69
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.13
0.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki bez cukru 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki bez cukru

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
140 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 140 g
Erytrytol
150 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 150 g
Kasza manna
170 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 170 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jabłko
1600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.44
Za 1600 g
Cynamon
15 g
3 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 15 g
Sok cytrynowy
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
41.40