Szarlotka amerykańska

Opublikowano: 25.10.2023 r., 15:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka amerykańska
Szarlotka amerykańska
Szarlotka amerykańska to nieco inna wersja jabłecznika, który każdy z nas zapewne zna. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
213 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Jabłko (1500 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka (10 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (45 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na szarlotkę amerykańską krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj 40 ml wody, cukier puder - 60 g oraz masło pokrojone na kawałki.

Zagnieć ciasto w rękach.

Podziel ciasto na dwie równe części.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Do dużego garnka wsyp cukier 1/2 szklanki, sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj jabłka, wciąż podgrzewaj i mieszaj.

Dodaj cukier waniliowy, cynamon. Odstaw jabłka z ognia i wsyp budyń. Całość wymieszaj energicznie.

Jedną część ciasta rozwałkuj na stolnicy i przełóż do blaszki do pieczenia. Dodaj jabłka i kolejną rozwałkowaną część ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50-60 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę amerykańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,0% osób

Więcej informacji na temat szarlotki amerykańskiej

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.

Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na szarlotkę amerykańską, która jest przygotowywana nieco inaczej niż tradycyjny jabłecznik.

Szarlotka amerykańska z tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz, zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem, ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszne american pie idealnie sprawdzi się podana na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić, być klasyczna wersja jabłecznika stała się lżejsza i delikatna? Zatem, jak zrobić szarlotkę amerykańską?

Mąkę przesiej do miski, dodaj 40 ml wody, cukier puder - 60 g oraz masło pokrojone na kawałki. Zagnieć ciasto w rękach. Podziel ciasto na dwie równe części. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wsyp cukier 1/2 szklanki, sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj jabłka, wciąż podgrzewaj i mieszaj. Dodaj cukier waniliowy, cynamon. Odstaw jabłka z ognia i wsyp budyń. Całość wymieszaj energicznie. Jedną część ciasta rozwałkuj na stolnicy i przełóż do blaszki do pieczenia. Dodaj jabłka i kolejną rozwałkowaną część ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 50-60 minut w 180 stopniach. Nasza najlepsza szarlotka z jabłkami jest już gotowa, skoro wiesz, jak upiec ciasto podaj ją swoim znajomym, będzie to najlepszy pomysł na domowy deser.

Alergeny w szarlotce amerykańskiej

Lista alergenów dla szarlotki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotki amerykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz także użyć musu jabłkowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
213.92
213.92
Białko (g)
1.89
1.89
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.14
33.14
Węglowodany przyswajalne (g)
31.26
31.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
1.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.32
8.32
Tłuszcze nasycone (g)
5.61
5.61
Tłuszcze nienasycone (g)
2.71
2.71
Cholesterol (mg)
21.29
21.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
69.53
69.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.44
66.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
1.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.16
39.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.73
30.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
13.73
13.73
Potas (mg)
85.15
85.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.93
10.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.41
25.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.53
6.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
1.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki amerykańskiej 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki amerykańskiej

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Budyń (proszek)
45 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
27.20