Szarlotka amerykańska
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder (60 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jabłko (1500 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (45 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na szarlotkę amerykańską krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj 40 ml wody, cukier puder - 60 g oraz masło pokrojone na kawałki.
Zagnieć ciasto w rękach.
Podziel ciasto na dwie równe części.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Do dużego garnka wsyp cukier 1/2 szklanki, sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj jabłka, wciąż podgrzewaj i mieszaj.
Dodaj cukier waniliowy, cynamon. Odstaw jabłka z ognia i wsyp budyń. Całość wymieszaj energicznie.
Jedną część ciasta rozwałkuj na stolnicy i przełóż do blaszki do pieczenia. Dodaj jabłka i kolejną rozwałkowaną część ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 50-60 minut w 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki amerykańskiej
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.
Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na szarlotkę amerykańską, która jest przygotowywana nieco inaczej niż tradycyjny jabłecznik.
Szarlotka amerykańska z tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz, zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem, ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszne american pie idealnie sprawdzi się podana na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić, być klasyczna wersja jabłecznika stała się lżejsza i delikatna? Zatem, jak zrobić szarlotkę amerykańską?
Mąkę przesiej do miski, dodaj 40 ml wody, cukier puder - 60 g oraz masło pokrojone na kawałki. Zagnieć ciasto w rękach. Podziel ciasto na dwie równe części. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wsyp cukier 1/2 szklanki, sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj jabłka, wciąż podgrzewaj i mieszaj. Dodaj cukier waniliowy, cynamon. Odstaw jabłka z ognia i wsyp budyń. Całość wymieszaj energicznie. Jedną część ciasta rozwałkuj na stolnicy i przełóż do blaszki do pieczenia. Dodaj jabłka i kolejną rozwałkowaną część ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 50-60 minut w 180 stopniach. Nasza najlepsza szarlotka z jabłkami jest już gotowa, skoro wiesz, jak upiec ciasto podaj ją swoim znajomym, będzie to najlepszy pomysł na domowy deser.
Alergeny w szarlotce amerykańskiej
Lista alergenów dla szarlotki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki amerykańskiej
Do przygotowania ciasta możesz także użyć musu jabłkowego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.