Szare kluski
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (160 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na szare kluski krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.
Dodaj jajka i mąkę, a także odrobinę soli.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.
Gotuj 5 minut od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Parowańce
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat szarych klusek
Szare kluski to pomysł na proste danie na bazie ziemniaków. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu wybornie. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szare kluski, które będą łatwe, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, nie potrzeba również do tego specjalistycznego sprzętu. Przyda się tylko tarka. Kluski zawdzięczają swój kolor innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.
Przepis na szare kluski jest znany od pokoleń zwłaszcza we wschodnich rejonach Polski, to właśnie tam cieszą się największą popularnością. Ziemniaki stanowią podstawę tradycyjnej kuchni, a najlepsze jest w nich to, że można z nich przygotować tak wiele różnych potraw. Kluski są jedną z najbardziej uwielbianych. Nic dziwnego, ciężko jest przejść obok nich obojętnie, gdyż są idealnie miękkie, a przy tym naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do ich przygotowania, można znaleźć w każdej domowej spiżarni. To dobre rozwiązanie na szybkie danie z ziemniaków. To pomysł na doskonały dodatek do dań zarówno mięsnych, jak i jarskich. Te pyszne kluski są po prostu najlepsze.
Alergeny w szarych kluskach
Lista alergenów dla szarych klusek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarych klusek
To dobra opcja na obiad, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny. Można go obniżyć, dodając porcję białka, np. mięso i tłuszczu, a także świeże warzywa.
Energia i białka
(303g)
Węglowodany
(303g)
Tłuszcze
(303g)
Witaminy
(303g)
Składniki mineralne
(303g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.