Szare kluchy

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie kluchy z okrasą.
Szare kluchy
Szare kluchy to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Kluski świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
204 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki średnie - 7 średnich sztuk (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, durszlak, miska, gaza

Przepis na szare kluchy krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki.

Nad garnkiem umieść durszlak, umieść w nim gazę. Na gazę wylej startą masę ziemniaczaną, delikatnie odciśnij i odczekaj 10 minut.

Ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Do garnka wlej wodę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli. Wodę doprowadź do wrzenia.

Na wrzącą wodę wrzucaj partie masy ziemniaczanej, formując małe kluseczki.

Kluseczki gotuj od momentu wypłynięcia przez 3-4 minuty.

Gotowe kluseczki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na szare kluchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat szarych kluch

Szare kluchy to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni wielkopolskiej. Szybkie w przygotowaniu kluski świetnie sprawdzą się podane na obiad dla całej rodziny. Do klusek warto przygotować smażoną cebulę z dodatkiem kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę. Prosty przepis na szare kluchy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, jajka, sól i pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić szare kluchy? Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Nad garnkiem umieść durszlak, umieść w nim gazę. Na gazę wylej startą masę ziemniaczaną, delikatnie odciśnij i odczekaj 10 minut. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do garnka wlej wodę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli. Wodę doprowadź do wrzenia. Na wrzącą wodę wrzucaj partie masy ziemniaczanej, formując małe kluseczki. Kluseczki gotuj od momentu wypłynięcia przez 3-4 minuty. Gotowe kluseczki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia, oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników.

Podsumowując smaczne i łatwe w przygotowaniu szare kluchy to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Szare kluchy warto podać z dodatkiem okrasy. Kluski są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy są dość tanie i znajdziemy je w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w szarych kluchach

Lista alergenów dla szarych kluch przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarych kluch

na 100g gotowej potrawy

Szare kluchy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania klusek stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
93.17
204.98
Białko (g)
3.06
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
19.26
42.37
Węglowodany przyswajalne (g)
17.31
38.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
4.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
0.62
1.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.31
0.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.18
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.52
40.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
7.96
17.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.86
39.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.96
17.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.24
Ryboflawina (mg)
0.07
0.15
Niacyna (mg)
1.23
2.71
Foliany (µg (mcg))
21.39
47.06
Beta karoten (µg (mcg))
0.90
1.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
13.10
28.83
Potas (mg)
405.13
891.29
Wapń (mg)
14.92
32.83
Fosfor (mg)
67.45
148.39
Magnez (mg)
23.30
51.26
Żelazo (mg)
1.03
2.27
Cynk (mg)
0.38
0.83
Miedź (mg)
0.11
0.25
Mangan (mg)
0.17
0.36
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarych kluch 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarych kluch

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
7 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
18.00