Szakszuka ze szpinakiem
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Papryczka Jalapeno (5 g)
- Czosnek (10 g)
- Szpinak (300 g)
- Sok cytrynowy (10 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Ser Feta (100 g)
Przepis na szakszukę ze szpinakiem krok po kroku
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i papryczkę jalapeño i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, 6-8 minut. Dodaj czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy smaż, mieszając, przez 1 do 2 minut.
Dodaj szpinak i sok z cytryny na patelnię, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż szpinak będzie bardzo miękki, 7 do 10 minut.
Użyj tylnej części łyżki, aby zrobić cztery płytkie wgłębienia na powierzchni szpinaku. Do każdego wbij jajko. Całość przykryj przykrywką i smaż przez kolejne 8 minut.
Jajka przypraw solą i pieprzem.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Zachwyca swoim zielonym kolorem.
Przepis na szakszukę ze szpinakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania w nieco odświeżonej formie, to takie właśnie jest. Szakszuka wykonana z tego przepisu jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Ma wspaniałą konsystencję, a także przepyszny smak, który zadowoli wszystkich fanów potraw z jajek. To danie jest bardzo proste, ale również niezwykle smakowite.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę ze szpinakiem, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawa, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy kilka chwil, by je przyrządzić. To świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym również smaczniejsze i bardziej kolorowe. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków. Robi się ją podobnie do klasycznej wersji, wystarczy tylko wcześniej odpowiednio przygotować szpinak. Choć jest on warzywem kojarzonym bardzo negatywnie i raczej mało lubianym, w takim wydaniu smakuje po prostu wspaniale. Odpowiednia ilość czosnku sprawia, że wcale nie jest mdły czy bez smaku. Do tego dania równie dobrze można wykorzystać świeży szpinak, który wystarczy lekko poddusić. W tym przepisie szakszuka robiona jest ze szpinakiem mrożonym, który jest tani i łatwo dostępny, dzięki temu można po niego sięgać w każdej chwili. Bardzo często znajduje się w domowej spiżarni. Choć może się wydawać, że w wersji mrożonej szpinak ma mniej wartości odżywczych, nie jest to do końca prawda. Mrożenie tylko nieznacznie wpływa na spadek ilości witamin i składników mineralnych, dlatego nie trzeba się wcale go obawiać i śmiało można, sięgać po zamrożone warzywa. W tym wypadku szpinak dodaje całości całkiem sporo substancji prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, która wspiera zdrowie układu krwionośnego. Jest też bogaty w chlorofil, zielony barwnik, który dostarcza magnezu, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed wpływem niekorzystnego działania czynników zewnętrznych.
To doskonały pomysł na zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Szakszuka wychodzi z tej receptury tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do tego to dobra opcja nawet dla początkujących.
Alergeny w szakszuce ze szpinakiem
Lista alergenów dla szakszuki ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze szakszuki ze szpinakiem
To opcja bardzo zdrowa, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.