Szakszuka z tofu

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szakszuka z tofu podana na żeliwnej patelni.
Szakszuka z tofu
Szakszuka z tofu to świetna propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny z dodatkiem świetnego źródła białka, jakim jest tofu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten pyszny posiłek.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
329 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, curry, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na szakszuka z tofu krok po kroku

Tofu pokrój w kostkę.

Umieść je w misce, dodaj do niego curry, oliwę z oliwek i czosnek oraz sos sojowy.

Odstaw na 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.

Dodaj tofu i podsmaż, aż lekko zbrązowieje.

Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i kuminem i duś przez 10 minut.

Zrób dołki w sosie i wbij w nie jajka.

Dopraw je solą i pieprzem.

I duś pod przykryciem przez 6-7 minut.

Posiekaj koper i posyp szakszukę.

Szakszukę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na szakszuka z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat szakszuki z tofu

Szakszuka z tofu to bardzo dobry pomysł na pyszne danie bez dodatku mięsa. Szakszukę podać można na śniadanie oraz kolację. Pokusić się można także o jej podanie na obiad w ciepły letni dzień. Przepis na szakszukę z tofu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, oliwa z oliwek, tofu wędzone, kumin, koper, czosnek, cebula, curry, jajka, sól, pieprz, sos sojowy.

Jak zrobić szakszukę z tofu? Tofu pokrój w kostkę. Umieść je w misce, dodaj do niego curry, oliwę z oliwek i czosnek oraz sos sojowy. Odstaw na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj tofu i podsmaż, aż lekko zbrązowieje. Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i kuminem i duś przez 10 minut. Zrób dołki w sosie i wbij w nie jajka. Dopraw je solą i pieprzem. I duś pod przykryciem przez 6-7 minut. Posiekaj koper i posyp szakszukę. Szakszukę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych.

Podsumowując pyszna szakszuka z dodatkiem tofu świetnie sprawdzi się na śniadanie oraz inne posiłki w ciągu dnia. Wegetariańska szakszuka bez mięsa jest doskonałym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Smaczna potrawa może być podana także dla dzieci. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu.

Alergeny w szakszuce z tofu

Lista alergenów dla szakszuki z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze szakszuki z tofu

na 100g gotowej potrawy

Szakszuka z tofu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Szakszuka jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
109.70
329.09
Białko (g)
4.53
13.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.13
15.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.97
11.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
3.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.39
25.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
5.70
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
19.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.06
15.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
4.32
Cholesterol (mg)
67.08
201.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
42.85
128.56
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.48
Witamina C (mg)
7.09
21.27
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.08
Witamina E (mg)
1.53
4.59
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.85
86.56
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Niacyna (mg)
0.61
1.82
Foliany (µg (mcg))
23.07
69.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
105.25
315.76
Potas (mg)
206.94
620.83
Wapń (mg)
90.35
271.06
Fosfor (mg)
71.10
213.30
Magnez (mg)
18.27
54.81
Żelazo (mg)
1.96
5.87
Cynk (mg)
0.52
1.57
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z tofu 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z tofu

Koszt składników
44.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Cebula
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
44.60