Szakszuka z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
- Oliwa z oliwek (70 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
Przepis na szakszuka z tofu krok po kroku
Tofu pokrój w kostkę.
Umieść je w misce, dodaj do niego curry, oliwę z oliwek i czosnek oraz sos sojowy.
Odstaw na 20 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
Dodaj tofu i podsmaż, aż lekko zbrązowieje.
Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i kuminem i duś przez 10 minut.
Zrób dołki w sosie i wbij w nie jajka.
Dopraw je solą i pieprzem.
I duś pod przykryciem przez 6-7 minut.
Posiekaj koper i posyp szakszukę.
Szakszukę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z tofu
Szakszuka z tofu to bardzo dobry pomysł na pyszne danie bez dodatku mięsa. Szakszukę podać można na śniadanie oraz kolację. Pokusić się można także o jej podanie na obiad w ciepły letni dzień. Przepis na szakszukę z tofu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, oliwa z oliwek, tofu wędzone, kumin, koper, czosnek, cebula, curry, jajka, sól, pieprz, sos sojowy.
Jak zrobić szakszukę z tofu? Tofu pokrój w kostkę. Umieść je w misce, dodaj do niego curry, oliwę z oliwek i czosnek oraz sos sojowy. Odstaw na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj tofu i podsmaż, aż lekko zbrązowieje. Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i kuminem i duś przez 10 minut. Zrób dołki w sosie i wbij w nie jajka. Dopraw je solą i pieprzem. I duś pod przykryciem przez 6-7 minut. Posiekaj koper i posyp szakszukę. Szakszukę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych.
Podsumowując pyszna szakszuka z dodatkiem tofu świetnie sprawdzi się na śniadanie oraz inne posiłki w ciągu dnia. Wegetariańska szakszuka bez mięsa jest doskonałym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Smaczna potrawa może być podana także dla dzieci. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu.
Alergeny w szakszuce z tofu
Lista alergenów dla szakszuki z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze szakszuki z tofu
Szakszuka z tofu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Szakszuka jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.