Szakszuka z szynką

Opublikowano: 10.09.2022 r., 12:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w pomidorach z szynką
Szakszuka z szynką
Smaczna szakszuka z szynką, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą to doskonały pomysł na zdrowy i dobry posiłek. Idealna na śniadanie albo na kolację.
Przygotowanie 25 min
671 kcal
Kcal w porcji
584 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula czerwona (30 g)
  • Szynka z indyka (50 g)
  • Suszone pomidory (30 g)
  • Ser Mozzarella (62 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Pomidory koktajlowe (70 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na szakszukę z szynką krok po kroku

Suszone pomidory zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut (żeby zmiękły). Odlej wodę.

Na oleju usmaż pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz cebulę i czosnek drobno posiekane. Dodaj trochę soli i duś pod przykryciem.

Jak wszystko będzie zarumienione, dodaj do smażenia paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidorki pokrojone na 4 części oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Smaż wszystko pod przykryciem, by nieco zmiękło.

Dodaj przecier pomidorowy i wsyp przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj i zrób wgłębienia na jajka.

Do wgłębienia wbij po jednym jajku (nie zepsuj żółtka).

Posyp wszystko startym na tarce serem mozzarella.

Przykryj patelnię przykrywką i smaż na średnim ogniu do ścięcia białka.

Po usmażeniu posyp danie natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na szakszukę z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szakszuki z szynką

Smaczna szakszuka z szynką, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą to doskonały pomysł na zdrowy i dobry posiłek. Idealna na śniadanie albo na kolację. Przepis na szakszukę z szynką niezwykle syci i dostarczy sporo białka. To prosty przepis na danie o niskiej zawartości węglowodanów. Jest to zdecydowanie dobra propozycja dla osób chorujących na cukrzycę albo insulinooporność. Jak zrobisz szakszukę z szynką, jedz ją bezpośrednio z patelni. Na kolację lub na śniadanie będzie doskonałym pomysłem na odżywcze danie.

Szakszuka z szynką to pyszna propozycja na dietetyczne jedzenie. Szakszuka znana jest jako jajka w pomidorach. Składa się z warzyw, przecieru pomidorowego, jajek, szynki, suszonych pomidorów oraz sera mozzarella. Przepis na szakszukę z szynką robi się bardzo łatwo i szybko. Jajka w pomidorach to dobra propozycja na potrawę, która ma niski indeks glikemiczny. Można podawać ją ze świeżym pieczywem. Będzie pyszna także bez pieczywa. Według tradycji szakszuka z szynką powinna być jedzona z patelni. Najczęściej podaje się ją z żółtkami, które mają płynną konsystencję.

Szybki i lekki pomysł na coś pysznego na śniadania lub na kolacje? Szakszuka z szynką jest prostym przepisem na smaczne rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Jak zrobić szakszukę z szynką? Wcześniej zalej wrzątkiem pomidory suszone. Powinny zmięknąć. Będzie się je lepiej kroiło. Na oleju usmaż pokrojoną szynkę, cebulę, czosnek, paprykę, pomidorki i suszone pomidory. Jak warzywa będą miękkie, dodaj do nich passatę oraz przyprawy i wymieszaj. Do tego przepisu będzie także pasować przyprawa „suszone pomidory” lub zioła toskańskie. Teraz zrób dołki na jajka, a następnie w dołki dodaj po jednej sztuce. Ważne jest, by nie zniszczyć żółtka. Wszystko posyp serem mozzarella i duś pod przykryciem na średnim ogniu. Jak białko się zetnie od razu, przestań gotować. Posyp danie natką pietruszki i jedz. Zamiast pietruszki sprawdzi się także bazylia. Już wiesz, jak zrobić szakszukę z szynką – prosty przepis, który jest pyszny i dietetyczny.

Smażenie potrawy pod przykryciem i na średniej (a nie małej) mocy palnika ma kluczowe znaczenie dla stopnia ścięcia żółtka. Jeśli moc palnika jest zbyt niska, wtedy białko nie zdąży się ściąć, a żółtko będzie już twarde. Zbyt duża moc palnika z kolei sprawi, że warzywa się przypalą.

*W przepisie na szakszukę z szynką można passatę zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być w całości lub krojone.

*Jeżeli nie lubisz żółtka na miękko, smaż danie dłużej. Szakszuka z szynką powinna być smaczna dla Ciebie.

Alergeny w szakszuce z szynką

Lista alergenów dla szakszuki z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szakszuki z szynką

na 100g gotowej potrawy

Ta potrawa jest zdrowa i dietetyczna. Ma bardzo dużo warzyw i niewielką kaloryczność. Ponadto szakszuka z szynką ma dużą ilość likopenu — przeciwutleniacza. Jest to danie, które zawiera niewielką ilość węglowodanów. Ma za to dużą ilość białka oraz tłuszcz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(584g)
Energia (kcal)
115.07
671.98
Białko (g)
7.82
45.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(584g)
Węglowodany (g)
7.04
41.11
Węglowodany przyswajalne (g)
5.50
32.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
9.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(584g)
Tłuszcz (g)
6.62
38.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
16.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
21.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.64
15.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
6.44
Cholesterol (mg)
84.48
493.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(584g)
Witamina A (µg (mcg))
65.49
382.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
2.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.28
95.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
2.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
4.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.78
284.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
7.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.49
113.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
190.97
1115.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(584g)
Sód (mg)
181.65
1060.85
Potas (mg)
399.21
2331.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.25
456.96
Fosfor (mg)
135.20
789.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.49
8.73
Cynk (mg)
0.99
5.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z szynką 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z szynką

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula czerwona
30 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Szynka z indyka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Suszone pomidory
30 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Ser Mozzarella
62 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.23
Za 62 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Pomidory koktajlowe
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
43.50