Przepis na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Czosnek 10 g
  • Cebula 100 g
  • Pomidor 150 g
  • Przecier pomidorowy z solą 200 g
  • Ser Mozzarella 125 g
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek
To będzie niezbędne
patelnia mała

Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Usmaż na oleju. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Usmaż wszystko maksymalnie 5 minut.

Dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty. Łyżką wydrąż 4 dołki na jajka. W każdy dołek wbij po 1 jajku – nie psując żółtka. Jednocześnie posyp po całości startym serem.

Smaż pod przykryciem na średnim ogniu aż białko będzie ścięte, a ser stopiony. Smaż do momentu, w którym białko będzie ścięte – nie dłużej – jeśli żółtko ma być płynne. Gdy będzie się zbyt długo smażyć na małym ogniu białko się nie zetnie, a żółtko nie będzie już płynne.

Świeżą natkę pietruszki dodaj na sam koniec.

Szakszuka z pomidorem i serem mozzarella
Szakszuka z pomidorem i serem mozzarella
Koszt przygotowania dania
13.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
510 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
28

Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Szakszuce z pomidorkami i serem mozzarella

By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser burrata, który jest bardzo kremowy w środku i nadaje aksamitną konsystencję. Dodatek sera jest fajnym urozmaiceniem posiłku.

Tutaj fajnie sprawdzi się przyprawa do szakszuki. Zamiast pomidorów w puszce można dodać passatę pomidorową. Tę wersję przepisu na szakszukę podkręci przypieczony tost z masłem ziołowym.

Wartości odżywcze Szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (410g)
Energia (kalorie)
124.39 kcal
510.02 kcal
Białko
7.48 g
30.66 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w szakszuce z pomidorkami i serem mozzarella

Na 100g
Na porcję (410g)
Węglowodany
4.97 g
20.39 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.06 g
16.66 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (410g)
Tłuszcz
8.42 g
34.52 g
Tłuszcze nasycone
3.51 g
14.40 g
Tłuszcze nienasycone
4.91 g
20.12 g
Tłuszcze jednonasycone
3.59 g
14.70 g
Tłuszcze wielonasycone
1.32 g
5.42 g

Witaminy w przepisie na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella

Na 100g
Na porcję (410g)
Witamina B6
0.13 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.89 mg
3.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
2.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.33 µg (mcg)
87.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
164.64 µg (mcg)
675.01 µg (mcg)
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella

Na 100g
Na porcję (410g)
Sód
162.07 mg
664.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
220.39 mg
903.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
102.61 mg
420.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
125.87 mg
516.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.32 mg
62.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
4.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.94 mg
3.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Szakszuce z pomidorkami i serem mozzarella

Lista alergenów dla Szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania Szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
150 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Liczba porcji:
Razem
30.50
Łączny koszt
13.54
Jak oceniasz przepis na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób