Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cebula (100 g)
- Pomidor (150 g)
- Przecier pomidorowy z solą (200 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
Przepis na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella krok po kroku
Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Usmaż na oleju. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Usmaż wszystko maksymalnie 5 minut.
Dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty. Łyżką wydrąż 4 dołki na jajka. W każdy dołek wbij po 1 jajku – nie psując żółtka. Jednocześnie posyp po całości startym serem.
Smaż pod przykryciem na średnim ogniu aż białko będzie ścięte, a ser stopiony. Smaż do momentu, w którym białko będzie ścięte – nie dłużej – jeśli żółtko ma być płynne. Gdy będzie się zbyt długo smażyć na małym ogniu białko się nie zetnie, a żółtko nie będzie już płynne.
Świeżą natkę pietruszki dodaj na sam koniec.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser burrata, który jest bardzo kremowy w środku i nadaje aksamitną konsystencję. Dodatek sera jest fajnym urozmaiceniem posiłku.
Tutaj fajnie sprawdzi się przyprawa do szakszuki. Zamiast pomidorów w puszce można dodać passatę pomidorową. Tę wersję przepisu na szakszukę podkręci przypieczony tost z masłem ziołowym.
Alergeny w szakszuce z pomidorkami i serem mozzarella
Lista alergenów dla Szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.