Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella

Opublikowano: 04.03.2021 r., 20:41 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory i ser mozzarella Shakshuka
Szakszuka z pomidorem i serem mozzarella
Jeśli tradycyjną wersję szakszuki już próbowałeś to teraz czas na niewielkie urozmaicenie i dodanie do przepisu świeżych pomidorków oraz sera mozzarella. Przepyszne połączenie, które zmienia smak potrawy.
Przygotowanie 30 min
510 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidor (150 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
patelnia mała

Przepis na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella krok po kroku

Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Usmaż na oleju. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Usmaż wszystko maksymalnie 5 minut.

Dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty. Łyżką wydrąż 4 dołki na jajka. W każdy dołek wbij po 1 jajku – nie psując żółtka. Jednocześnie posyp po całości startym serem.

Smaż pod przykryciem na średnim ogniu aż białko będzie ścięte, a ser stopiony. Smaż do momentu, w którym białko będzie ścięte – nie dłużej – jeśli żółtko ma być płynne. Gdy będzie się zbyt długo smażyć na małym ogniu białko się nie zetnie, a żółtko nie będzie już płynne.

Świeżą natkę pietruszki dodaj na sam koniec.

Jak oceniasz przepis na szakszukę z pomidorkami i serem mozzarella
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella

By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser burrata, który jest bardzo kremowy w środku i nadaje aksamitną konsystencję. Dodatek sera jest fajnym urozmaiceniem posiłku.

Tutaj fajnie sprawdzi się przyprawa do szakszuki. Zamiast pomidorów w puszce można dodać passatę pomidorową. Tę wersję przepisu na szakszukę podkręci przypieczony tost z masłem ziołowym.

Alergeny w szakszuce z pomidorkami i serem mozzarella

Lista alergenów dla Szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
124.39
510.02
Białko (g)
7.48
30.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
4.97
20.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.06
16.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
8.42
34.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
14.40
Tłuszcze nienasycone (g)
4.91
20.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.59
14.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
5.42
Cholesterol (mg)
111.17
455.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
83.73
343.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
2.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.34
25.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
2.44
Witamina E (mg)
0.89
3.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.03
283.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
2.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.33
87.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
164.64
675.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
162.07
664.50
Potas (mg)
220.39
903.59
Wapń (mg)
102.61
420.71
Fosfor (mg)
125.87
516.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.32
62.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
4.35
Cynk (mg)
0.94
3.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
150 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
30.50