Szakszuka z pieczarkami

Opublikowano: 27.03.2022 r., 21:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szakszuka z grzybami i ziołami
Szakszuka z pieczarkami
Szakszuka na pieczarkach jako idealna propozycja śniadaniowa, którą pokocha dosłownie każdy. Dlatego koniecznie poznaj mój szybki i prosty sposób na jajka gotowane w pomidorach.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
155 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Pieczarki - 2 garści (120 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszukę z pieczarkami krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj drobno pokrojone pieczarki, dopraw do smaku i krótko podsmaż.

Wlej pomidory z puszki, gotuj 5 - 7 minut.

Wbij jajka i smaż do ścięcia się białek.

Szakszukę podawaj posypaną sporą ilością natki z pietruszki.

Jak oceniasz przepis na szakszukę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat szakszuki z pieczarkami

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z pieczarkami. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji. Do przygotowania jej będziesz potrzebować podstawowe składniki: pomidory z puszki, jajka, olej rzepakowy albo oliwa z oliwek, czosnek, cebula, natka pietruszki i pieczarki. Dodatkowo możesz dodać odrobinę parmezanu. Warto na koniec dodać jakiś rodzaj sera. Nie ma znaczenia, z jakiego skorzystasz szakszuka będzie pyszna z serem żółtym, mozzarellą lub parmezanem. Ja wykorzystałam ten ostatni rodzaj, ponieważ jest dobrym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej. Z każdym rodzajem sera szakszuka będzie dobra.

Szakszuka z pieczarkami będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Dokładnie jak zrobić szakszukę z pieczarkami w prosty sposób opisuję nieco niżej.

Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się w jak szybkim czasie, możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na kolację lub na śniadanie.

Alergeny w szakszuce z pieczarkami

Lista alergenów dla szakszuki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szakszuki z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Szakszukę możesz podawać z pieczywem, zadbaj o to, aby było ono wysokiej jakości na zakwasie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
77.89
155.79
Białko (g)
4.87
9.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.34
10.69
Węglowodany przyswajalne (g)
4.20
8.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.43
8.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
2.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
6.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
4.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
2.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
101.45
202.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
47.27
94.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.20
10.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.10
Witamina E (mg)
0.71
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.64
87.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.68
47.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.89
85.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
102.15
204.30
Potas (mg)
228.33
456.66
Wapń (mg)
33.70
67.40
Fosfor (mg)
88.96
177.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.74
27.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.14
Cynk (mg)
0.59
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z pieczarkami

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
200 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Koszt składników
26.30