Szakszuka z kiełbasą
- Pomidor - 2 sztuki (360 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (10 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (7 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Kiełbasa chorizo (80 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na szakszukę z kiełbasą krok po kroku
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i wykrój z nich nasiona. Następnie miąższ pokrój w kostkę.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodaj paprykę z kiełbasą i razem smaż.
Po około dwóch minutach dodaj przygotowany miąższ z pomidora. Dopraw solą i pieprzem oraz oregano i ziołami prowansalskimi. Zwiększ ogień i smaż około 5 minut, mieszając.
Na wierzch wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, przykryj patelnie pokrywką i smaż, aż jajka się zetną.
Podawaj posypaną świeżymi ziołami.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z kiełbasą
Aby wykonać przepis na szakszukę z kiełbasą wystarczą jajka, papryka, pomidory, kiełbasa i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu dają pyszny pomysł na śniadanie na ciepło.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotnym jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednio odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.
Szakszuka z kiełbasą, pomidorami i z papryką to dobry pomysł na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Dlatego polecamy nasz przepis na szakszukę z kiełbasą bogatą w warzywa, dzięki czemu ta potrawa będzie dobra w smaku i niezwykle sycąca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szakszukę z kiełbasą to uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Chorizo nada lekko pikantnego smaku, ale możesz użyć dowolnej kiełbasy do jej wykonania. Na początku podsmaż czosnek na oliwie, po czym dodaj kiełbasę z papryką. Następnie dodaj pomidory i smaż na dużym ogniu, by sok odparował. Wbij jajka, dopraw do smaku i smaż pod przykryciem, aż białko się zetnie.
Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu a pyszna szakszuka na stałe zagości na Waszym stole.
Alergeny w szakszuce z kiełbasą
Lista alergenów dla szakszuki z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki z kiełbasą
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.