Przepis na szakszuka z jarmużem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię.

Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.

Dopraw solą, pieprzem i curry.

Podduś przez 10 minut.

Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.

Zrób dołki w sosie.

Wbij w nie jajka.

Dopraw solą.

Duś pod przykryciem przez 5 minut.

Posiekaj koper i szczypior.

Posyp wierzch potrawy.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Szakszuka z jarmużem podana na ciemnym talerzu.
Szakszuka z jarmużem
Koszt przygotowania dania
24.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
454 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
31

Szakszuka z jarmużem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szakszuce z jarmużem

Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na cały poranek. Przepis na szakszukę z jarmużem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, jarmuż, pomidory, cebula, czosnek, koper, szczypior, curry, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić szakszukę z jarmużem? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą, pieprzem i curry. Podduś przez 10 minut. Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj. Zrób dołki w sosie. Wbij w nie jajka. Dopraw solą. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Posiekaj koper i szczypior. Posyp wierzch potrawy. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując świeży jarmuż świetnie zastąpi szpinak w daniu. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy bez długich godzin spędzonych w kuchni. Pyszna szakszuka sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze szakszuki z jarmużem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
113.72 kcal
454.88 kcal
Białko
4.48 g
17.92 g

Węglowodany w szakszuce z jarmużem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
3.52 g
14.08 g
Węglowodany przyswajalne
2.22 g
8.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
5.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
9.26 g
37.03 g
Tłuszcze nasycone
3.88 g
15.53 g
Tłuszcze nienasycone
5.38 g
21.50 g
Tłuszcze jednonasycone
3.65 g
14.59 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.73 g
6.91 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
98.21 mg
392.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szakszuka z jarmużem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
105.65 µg (mcg)
422.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.79 mg
91.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
2.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
42.24 µg (mcg)
168.96 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
1.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.87 µg (mcg)
135.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszuka z jarmużem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
49.00 mg
196.01 mg
Potas
200.88 mg
803.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
66.37 mg
265.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
73.98 mg
295.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.82 mg
59.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
3.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
2.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z jarmużem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szakszuce z jarmużem

Lista alergenów dla szakszuki z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania szakszuki z jarmużem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
200 g
6.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Pomidor
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
niepełne pół szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 mały pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na szakszuka z jarmużem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób