Przepis na szakszuka z jarmużem krok po kroku
- Jarmuż 200 g
- Jajko 6 szt.
- Pomidor 400 g 2 średnie sztuki
- Śmietanka kremowa 30% 100 g niepełne pół szklanki
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek stołowych
- Cebula 120 g 1 średnia sztuka
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 mały pęczek
- Szczypiorek 30 g 1 pęczek
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię.
Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.
Dopraw solą, pieprzem i curry.
Podduś przez 10 minut.
Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.
Zrób dołki w sosie.
Wbij w nie jajka.
Dopraw solą.
Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Posiekaj koper i szczypior.
Posyp wierzch potrawy.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Często zadawane pytania
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka

(liczba kalorii)
Szakszuka z jarmużem - cechy przepisu
Więcej o szakszuce z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na cały poranek. Przepis na szakszukę z jarmużem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, jarmuż, pomidory, cebula, czosnek, koper, szczypior, curry, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić szakszukę z jarmużem? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą, pieprzem i curry. Podduś przez 10 minut. Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj. Zrób dołki w sosie. Wbij w nie jajka. Dopraw solą. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Posiekaj koper i szczypior. Posyp wierzch potrawy. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując świeży jarmuż świetnie zastąpi szpinak w daniu. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy bez długich godzin spędzonych w kuchni. Pyszna szakszuka sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze szakszuki z jarmużem
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w szakszuce z jarmużem
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na szakszuka z jarmużem
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na szakszuka z jarmużem
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szakszuce z jarmużem
Lista alergenów dla szakszuki z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%