Szakszuka z jarmużem
- Jarmuż (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełne pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 mały pęczek (20 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
Przepis na szakszuka z jarmużem krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię.
Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.
Dopraw solą, pieprzem i curry.
Podduś przez 10 minut.
Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.
Zrób dołki w sosie.
Wbij w nie jajka.
Dopraw solą.
Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Posiekaj koper i szczypior.
Posyp wierzch potrawy.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na cały poranek. Przepis na szakszukę z jarmużem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, jarmuż, pomidory, cebula, czosnek, koper, szczypior, curry, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić szakszukę z jarmużem? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą, pieprzem i curry. Podduś przez 10 minut. Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj. Zrób dołki w sosie. Wbij w nie jajka. Dopraw solą. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Posiekaj koper i szczypior. Posyp wierzch potrawy. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując świeży jarmuż świetnie zastąpi szpinak w daniu. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy bez długich godzin spędzonych w kuchni. Pyszna szakszuka sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.
Alergeny w szakszuce z jarmużem
Lista alergenów dla szakszuki z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze szakszuki z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Szakszuka zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin także tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Szakszuka jest potrawą o niskiej zawartości węglowodanów.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.