Szakszuka z jarmużem

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szakszuka z jarmużem podana na ciemnym talerzu.
Szakszuka z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Szakszuka na jarmużu jest syta i zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
454 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jarmuż (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Pomidor 2 średnie sztuki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% niepełne pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 mały pęczek (20 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szakszuka z jarmużem krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię.

Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.

Dopraw solą, pieprzem i curry.

Podduś przez 10 minut.

Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.

Zrób dołki w sosie.

Wbij w nie jajka.

Dopraw solą.

Duś pod przykryciem przez 5 minut.

Posiekaj koper i szczypior.

Posyp wierzch potrawy.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na szakszuka z jarmużem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat szakszuki z jarmużem

Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na cały poranek. Przepis na szakszukę z jarmużem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, jarmuż, pomidory, cebula, czosnek, koper, szczypior, curry, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić szakszukę z jarmużem? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą, pieprzem i curry. Podduś przez 10 minut. Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj. Zrób dołki w sosie. Wbij w nie jajka. Dopraw solą. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Posiekaj koper i szczypior. Posyp wierzch potrawy. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując świeży jarmuż świetnie zastąpi szpinak w daniu. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy bez długich godzin spędzonych w kuchni. Pyszna szakszuka sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.

Alergeny w szakszuce z jarmużem

Lista alergenów dla szakszuki z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze szakszuki z jarmużem

na 100g gotowej potrawy

Szakszuka z jarmużem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Szakszuka zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin także tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Szakszuka jest potrawą o niskiej zawartości węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
113.72
454.88
Białko (g)
4.48
17.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.52
14.08
Węglowodany przyswajalne (g)
2.22
8.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
5.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
9.26
37.03
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
15.53
Tłuszcze nienasycone (g)
5.38
21.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.65
14.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
6.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.21
392.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
105.65
422.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.79
91.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
2.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.24
168.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
1.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.87
135.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
49.00
196.01
Potas (mg)
200.88
803.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.37
265.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
73.98
295.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.82
59.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
3.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
2.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z jarmużem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z jarmużem

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
200 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Pomidor
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
niepełne pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 mały pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
36.00