Szakszuka z jarmużem

Opublikowano: 01.08.2025 r.
Jajka, jarmuż, pomidory i śmietanka – oto składniki, które sprawią, że Twoja szakszuka zyska niesamowity smak i aromat. Dodaj do tego cebulę, trochę oleju rzepakowego i świeże zioła jak koperek oraz szczypiorek, a otrzymasz pełne koloru i wartości odżywczych śniadanie, które rozbudzi wszystkie Twoje zmysły.
Składniki dla 3 porcji:
- Jarmuż - 200 g
- Jajko - 6 szt.
- Pomidor - 400 g (2 średnie sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g (niepełne pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Cebula - 120 g (1 średnia sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 mały pęczek)
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Posiekaj jarmuż i dodaj na patelnię.
- Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Dopraw solą, pieprzem i curry.
- Podduś przez 10 minut.
- Wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.
- Zrób dołki w sosie.
- Wbij w nie jajka.
- Dopraw solą.
- Duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Posiekaj koper i szczypior.
- Posyp wierzch potrawy.
- Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Szakszuka zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin także tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Szakszuka jest potrawą o niskiej zawartości węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny