Szakszuka z fasolą
- Jajko (2 szt.)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Czarna fasola z puszki - 1 mała puszka (80 g)
- Fasola czerwona - 1 mała puszka (80 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na szakszukę z fasolą krok po kroku
Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek.
Dodaj pomidory, fasolkę i kukurydzę. Dopraw, wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty.
Wbij jajka, przykryj patelnię i gotuj 4-5 minut, aż białka będą ścięte, ale żółtka pozostają płynne.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z fasolą
Szakszuka z fasolą i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację dla całej rodziny. W tej wersji przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Szakszuka z jajkami i warzywami i dużą ilością aromatycznych przypraw jest bardzo zdrowa, dietetyczna, pełna błonnika, pełnowartościowego białka zwierzęcego i roślinnego oraz witamin i składników mineralnych, przez co zdecydowanie warto jej spróbować i włączyć do swojej diety. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepszą szakszukę z fasoli, aby była pyszna i dobra na każdą okazję koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz ją bardzo prosto i szybko. Mimo że wielu osobom szakszuka kojarzy się jako danie skomplikowane i długie w przygotowaniu, tak naprawdę bez problemu poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Do przygotowania szakszuki potrzebne Ci będą jajka, pomidory świeże lub z puszki, fasola z puszki biała, czerwona lub czarna oraz kukurydza z puszki. Możesz dodać również pokrojone w kostkę awokado lub zieloną, czy żółtą paprykę. W tym daniu nie może też zabraknąć odpowiednich przypraw, które nadadzą mu wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza te o pikantne i wyraziste na przykład ostra papryka mielona, papryczka chilli, czosnek, a także kolendra – zarówno jej liście, jak i nasiona. Jednak jeśli wolisz łagodniejsze smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać te przyprawy, które lubisz i których używasz na co dzień na przykład słodka papryka mielona, czy zioła prowansalskie lub natka pietruszki. Dzięki obecności wszystkich wymienionych składników szakszuka jest daniem o bardzo ciekawym smaku, ale również wysokiej wartości odżywczej. Białko pochodzące z jajek i fasoli sprawia, że jest ona bardzo sycąca, dzięki czemu naprawdę można się nią najeść, a to pomoże ograniczyć chęć podjadania między posiłkami. Przepis na szakszukę z fasolą świetnie sprawdzi się więc również na dietach odchudzających.
Alergeny w szakszuce z fasolą
Lista alergenów dla szakszuki z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki z fasolą
Ostre przyprawy, którymi najczęściej doprawia się szakszukę, mogą powodować dyskomfort u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Wtedy warto je wymienić na łagodniejsze.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.