Szakszuka z fasolą

Opublikowano: 09.05.2022 r., 12:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szakszuka z jajkiem i fasolą
Szakszuka z fasolą
Szakszuka z fasolą idealnie sprawdzi się na zdrowe, sycące śniadanie dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
368 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Czarna fasola z puszki - 1 mała puszka (80 g)
  • Fasola czerwona - 1 mała puszka (80 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na szakszukę z fasolą krok po kroku

Czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek.

Dodaj pomidory, fasolkę i kukurydzę. Dopraw, wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty.

Wbij jajka, przykryj patelnię i gotuj 4-5 minut, aż białka będą ścięte, ale żółtka pozostają płynne.

Jak oceniasz przepis na szakszukę z fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat szakszuki z fasolą

Szakszuka z fasolą i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację dla całej rodziny. W tej wersji przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Szakszuka z jajkami i warzywami i dużą ilością aromatycznych przypraw jest bardzo zdrowa, dietetyczna, pełna błonnika, pełnowartościowego białka zwierzęcego i roślinnego oraz witamin i składników mineralnych, przez co zdecydowanie warto jej spróbować i włączyć do swojej diety. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepszą szakszukę z fasoli, aby była pyszna i dobra na każdą okazję koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz ją bardzo prosto i szybko. Mimo że wielu osobom szakszuka kojarzy się jako danie skomplikowane i długie w przygotowaniu, tak naprawdę bez problemu poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Do przygotowania szakszuki potrzebne Ci będą jajka, pomidory świeże lub z puszki, fasola z puszki biała, czerwona lub czarna oraz kukurydza z puszki. Możesz dodać również pokrojone w kostkę awokado lub zieloną, czy żółtą paprykę. W tym daniu nie może też zabraknąć odpowiednich przypraw, które nadadzą mu wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza te o pikantne i wyraziste na przykład ostra papryka mielona, papryczka chilli, czosnek, a także kolendra – zarówno jej liście, jak i nasiona. Jednak jeśli wolisz łagodniejsze smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać te przyprawy, które lubisz i których używasz na co dzień na przykład słodka papryka mielona, czy zioła prowansalskie lub natka pietruszki. Dzięki obecności wszystkich wymienionych składników szakszuka jest daniem o bardzo ciekawym smaku, ale również wysokiej wartości odżywczej. Białko pochodzące z jajek i fasoli sprawia, że jest ona bardzo sycąca, dzięki czemu naprawdę można się nią najeść, a to pomoże ograniczyć chęć podjadania między posiłkami. Przepis na szakszukę z fasolą świetnie sprawdzi się więc również na dietach odchudzających.

Alergeny w szakszuce z fasolą

Lista alergenów dla szakszuki z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szakszuki z fasolą

na 100g gotowej potrawy

Ostre przyprawy, którymi najczęściej doprawia się szakszukę, mogą powodować dyskomfort u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Wtedy warto je wymienić na łagodniejsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
102.32
368.35
Białko (g)
5.87
21.13
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.72
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
14.22
51.20
Węglowodany przyswajalne (g)
10.78
38.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.44
12.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
3.01
10.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
7.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
5.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.49
192.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
28.76
103.53
Witamina B6 (mg)
0.17
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.46
Witamina C (mg)
6.25
22.49
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.04
Witamina E (mg)
1.08
3.89
Retinol (µg (mcg))
23.01
82.82
Tiamina (mg)
0.13
0.47
Ryboflawina (mg)
0.13
0.48
Niacyna (mg)
1.04
3.74
Foliany (µg (mcg))
65.86
237.11
Beta karoten (µg (mcg))
67.59
243.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
160.79
578.85
Potas (mg)
362.56
1305.20
Wapń (mg)
39.78
143.22
Fosfor (mg)
104.14
374.89
Magnez (mg)
32.01
115.22
Żelazo (mg)
1.88
6.77
Cynk (mg)
0.74
2.67
Miedź (mg)
0.20
0.72
Mangan (mg)
0.25
0.91
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki z fasolą 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki z fasolą

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czarna fasola z puszki
80 g
1 mała puszka
3.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 80 g
Fasola czerwona
80 g
1 mała puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
45.10