Szakszuka po meksykańsku
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka zielona (70 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Przecier pomidorowy z solą (250 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Ser gouda (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Fasola czerwona (120 g)
Przepis na szakszukę po meksykańsku krok po kroku
Na oleju usmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Gdy będą zeszklone dodaj fasolę oraz kukurydzę, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś przez 5 minut.
Po tym czasie zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
Posyp wszystko startym serem. Przykryj przykrywką i duś do ścięcia białka. Smaż na średnim ogniu.
Po usmażeniu posyp danie świeżym szczypiorkiem.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki po meksykańsku
Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przepadają za kuchnią meksykańską to musisz spróbować tej wersji! Idealna kompozycja sosu pomidorowego z fasolą czerwoną i kukurydzą, do tego ciągnący ser i szczypiorek. Jest to oczywiście kwestia gustu i nie jest koniecznością dodanie ostrych przypraw. Przepis na szakszukę po meksykańsku z reguły powinien być nieco ostrzejszy niż tradycyjny, więc warto dodać pikanterii i użyć marynowanych papryczek ostrych. Idealnym dodatkiem do tego prostego przepisu na jajka z pomidorami z puszki będą grzanki z pieczywa tostowego zarumienione na patelni posmarowane guacamole.
Alergeny w szakszuce po meksykańsku
Lista alergenów dla Szakszuki po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki po meksykańsku
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.