Szakszuka klasyczna
- Jajko (6 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Przecier pomidorowy z solą (400 g)
Przepis na szakszukę klasyczną krok po kroku
W dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek przepuść przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na oleju.
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut aż papryka stanie się miękka.
Dodaj pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty.
Łyżką wydrąż 6 miejsc na jajka. Wbij jajka po jednym w każde wgłębienie, ale uważając by żółtko nie zostało uszkodzone.
Przykryj przykrywką patelnię, smaż na średnim ogniu aż białka się zetną. Nie smaż za długo jeśli nie chcesz płynne żółtko – wystarczy tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Zbyt mały ogień sprawi, że danie będzie się długo robiło i żółtko nie będzie płynne.
Na samym końcu posyp całe danie świeżo posiekaną kolendrą.
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki klasycznej
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie podaje się także ze świeżą kolendrą. Jest to prosty przepis na jajka sadzone (lub duszone) w sosie pomidorowym. Jako dodatek do dania wykorzystaj świeżą bagietkę.
Szakszuka klasyczna to danie w pełni wegetariańskie.
Alergeny w szakszuce klasycznej
Lista alergenów dla Szakszuki klasycznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki klasycznej
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.