Szakszuka klasyczna

Opublikowano: 04.03.2021 r., 17:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna izraelska szakszuka danie
Szakszuka klasyczna
Przepyszne danie składające się z jajek duszonych w sosie pomidorowym. Idealny posiłek na śniadanie lub na kolację. Lekkie, zdrowe i sycące danie.
Przygotowanie 20 min
299 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia mała

Przepis na szakszukę klasyczną krok po kroku

W dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek przepuść przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na oleju.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut aż papryka stanie się miękka.

Dodaj pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty.

Łyżką wydrąż 6 miejsc na jajka. Wbij jajka po jednym w każde wgłębienie, ale uważając by żółtko nie zostało uszkodzone.

Przykryj przykrywką patelnię, smaż na średnim ogniu aż białka się zetną. Nie smaż za długo jeśli nie chcesz płynne żółtko – wystarczy tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Zbyt mały ogień sprawi, że danie będzie się długo robiło i żółtko nie będzie płynne.

Na samym końcu posyp całe danie świeżo posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na szakszukę klasyczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szakszuki klasycznej

Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie podaje się także ze świeżą kolendrą. Jest to prosty przepis na jajka sadzone (lub duszone) w sosie pomidorowym. Jako dodatek do dania wykorzystaj świeżą bagietkę.

Szakszuka klasyczna to danie w pełni wegetariańskie.

Alergeny w szakszuce klasycznej

Lista alergenów dla Szakszuki klasycznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szakszuki klasycznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
89.52
299.89
Białko (g)
5.12
17.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
5.94
19.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
15.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
4.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
5.28
17.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
5.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.78
12.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
8.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
4.13
Cholesterol (mg)
122.76
411.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
85.18
285.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.17
77.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
2.21
Witamina E (mg)
1.36
4.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.80
176.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.28
94.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
349.91
1172.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
128.79
431.45
Potas (mg)
269.29
902.12
Wapń (mg)
30.77
103.08
Fosfor (mg)
89.41
299.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.09
53.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
4.65
Cynk (mg)
0.63
2.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szakszuki klasycznej 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szakszuki klasycznej

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Przecier pomidorowy z solą
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
28.50