Szakszuka keto
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
- Jajko (6 szt.)
- Szpinak (200 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 mały pęczek (20 g)
Przepis na szakszuka keto krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Podduś pomidory przez 5 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj szpinak i podduś jeszcze 3 minuty.
Zrób miejsce w sosie.
Wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem.
Podduś pod przykryciem przez 5 minut.
Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki keto
Szakszuka keto to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie zawierające niską zawartość węglowodanów. Szakszuka jest syta i da energię na cały poranek. Przepis na keto szakszukę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, pomidory, cebula, szpinak, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić keto szakszukę? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podduś pomidory przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię dodaj szpinak i podduś jeszcze 3 minuty. Zrób miejsce w sosie. Wbij jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Podduś pod przykryciem przez 5 minut. Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszna szakszuka z pomidorami to bardzo dobry pomysł także na kolację. Jajka duszone są delikatne, a żółtko powinno pozostać lekko płynne. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.
Alergeny w szakszuce keto
Lista alergenów dla szakszuki keto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki keto
Szakszuka keto to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit. Potrawa zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.