Przepis na syrop z imbiru cytryny i miodu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, słoik, gaza

Wrzuć obrany imbir i sok z cytryny do blendera i miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką pastę.

Umieść czystą gazę na misce i przenieś na nią pastę.

Chwyć mocno gazę i wyciśnij pastę rękami, aby wycisnąć cały sok.

Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

Syrop przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Syrop z imbiru cytryny i miodu podany w słoiku.
syrop z imbiru cytryny i miodu
Koszt przygotowania dania
23.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
90 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
98

Syrop z imbiru cytryny i miodu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o syropie z imbiru cytryny i miodu

Syrop z imbiru cytryny i miodu to doskonała opcja dla wszystkich osób, które uwielbiają ciekawe dodatki do herbaty. Ten syrop jest bardzo słodki, a przy tym ciekawy.

Przepis na syrop z imbiru cytryny i miodu to wspaniały pomysł na domowy dodatek, który pomoże na przeziębienie. Jego głównym składnikiem jest miód. Miód to produkt, który przez wiele wieków traktowany był jako remedium na liczne dolegliwości. To dlatego, że zawiera dużą ilość antyoksydantów, a także kwasy fenolowe. To substancje o działaniu przeciwzapalnym, a także przeciwutleniającym, których korzystny wpływ na zdrowie jest dobrze udokumentowany. Istnieje dość sporo badań, które wskazują skuteczność miodu w wielu różnych zastosowaniach medycznych. Głównym z nich jest działanie przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki temu, że ten syrop bazuje właśnie na nim, jest po prostu wspaniałą opcją na domowe wsparcie organizmu, a głównie układu odpornościowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z imbiru cytryny i miodu, by był smaczny i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jaki proporcje wybrać, by całość była naprawdę skuteczna. Ze względu na swoje właściwości, sprawdzi się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Ten syrop jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a ma wspaniały smak. Imbir sprawia, że jest nieco ostry, jednak wspaniale komponuje się z herbatą, ale również ciepłą wodą. W połączeniu z wodą stworzy niezwykle smaczny napar, który wspaniale ogrzewa w zimne dni. To doskonały wybór szczególnie na zimę i jesień, kiedy to popularne są wszelkie choroby. Ze względu na dużą ilość przeciwzapalnych składników ten syrop sprawdzi się w przeziębieniach, nawet tych z gorączką. Imbir, który jest jego składnikiem, wspiera również działanie układu pokarmowego i zmniejsza nudności. Syrop można przechowywać w szklanych butelkach lub małych słoiczkach, spokojnie można przygotować nieco więcej i przechowywać go przez całą zimę, dzięki czemu będzie stanowił świetną opcję w czasie pojawienia się jakiejkolwiek infekcji.

Wartości odżywcze syropu z imbiru cytryny i miodu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
174.66 kcal
90.82 kcal
Białko
0.73 g
0.38 g

Węglowodany w syropie z imbiru cytryny i miodu

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany
46.51 g
24.18 g
Węglowodany przyswajalne
45.79 g
23.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
0.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
1.21 g
0.63 g
Tłuszcze nasycone
1.12 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.05 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.02 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na syrop z imbiru cytryny i miodu

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
11.00 mg
5.72 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Niacyna
0.28 mg
0.15 mg
Foliany
8.82 µg (mcg)
4.58 µg (mcg)
Beta karoten
0.24 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na syrop z imbiru cytryny i miodu

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód
5.72 mg
2.97 mg
Potas
163.06 mg
84.79 mg
Wapń
8.72 mg
4.53 mg
Fosfor
13.13 mg
6.83 mg
Magnez
14.12 mg
7.34 mg
Żelazo
0.39 mg
0.20 mg
Cynk
0.21 mg
0.11 mg
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z imbiru cytryny i miodu 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z imbiru cytryny i miodu

Lista alergenów dla syropu z imbiru cytryny i miodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru cytryny i miodu

Cena przygotowania syropu z imbiru cytryny i miodu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
140 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.30
Za 140 g
Sok cytrynowy
125 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 7
6.25
Za 125 ml
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na syrop z imbiru cytryny i miodu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób