Syrop z głogu

Opublikowano: 04.09.2022 r., 12:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy syrop z głogu
Syrop z głogu
Syrop z głogu charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi, dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj go w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
162 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukier - 2 szklanki (500 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na syrop z głogu krok po kroku

Dodatkowo przygotuj litr wody.

Kwiaty głogu umyj i włóż do garnka, zalej wodę i podgrzewaj.

Wsyp cukier i gotuj do rozpuszczenia.

Dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki, doprowadź do wrzenia.

Odstaw garnek do ostudzenia, a następnie zagotuj ponownie i odcedź.

Przelej syrop do szklanych buteleczek i pasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na syrop z głogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat syropu z głogu

Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania. Dzisiaj przedstawię Ci jego modyfikację, czyli syrop z głogu.

Ma on wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z głogu.

Wystarczy, że kwiaty głogu umyjesz i włożysz do garnka, następnie wlej wodę i podgrzewaj. Wsyp cukier i gotuj do rozpuszczenia. Dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki, doprowadź do wrzenia. Odstaw garnek do ostudzenia, a następnie zagotuj ponownie i odcedź. Przelej syrop do szklanych buteleczek i pasteryzuj.

W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy syrop z głogu ma jakieś wady i jak stosować syrop?

Syrop powstał z owoców głogu, który odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier.

Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić syrop z głogu, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.

Alergeny w syropie z głogu

Lista alergenów dla syropu z głogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z głogu

Wartości odżywcze syropu z głogu

na 100g gotowej potrawy

Jeśli wolisz bardziej kwaśny posmak postaw na dodatek więcej ilości cytryny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
325.67
162.83
Białko (g)
0.18
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
84.55
42.28
Węglowodany przyswajalne (g)
84.09
42.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.01
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.17
0.08
Witamina B6 (mg)
0.01
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.83
4.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.02
0.01
Foliany (µg (mcg))
1.83
0.92
Beta karoten (µg (mcg))
0.50
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.17
0.58
Potas (mg)
24.67
12.33
Wapń (mg)
5.17
2.58
Fosfor (mg)
2.67
1.33
Magnez (mg)
1.33
0.67
Żelazo (mg)
0.05
0.03
Cynk (mg)
0.02
0.01
Miedź (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z głogu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z głogu

Koszt składników
3.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
3.80