Syrop z głogu
- Cukier - 2 szklanki (500 g)
- Cytryna - 1 sztuka (100 g)
Przepis na syrop z głogu krok po kroku
Dodatkowo przygotuj litr wody.
Kwiaty głogu umyj i włóż do garnka, zalej wodę i podgrzewaj.
Wsyp cukier i gotuj do rozpuszczenia.
Dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki, doprowadź do wrzenia.
Odstaw garnek do ostudzenia, a następnie zagotuj ponownie i odcedź.
Przelej syrop do szklanych buteleczek i pasteryzuj.
Więcej informacji na temat syropu z głogu
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania. Dzisiaj przedstawię Ci jego modyfikację, czyli syrop z głogu.
Ma on wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z głogu.
Wystarczy, że kwiaty głogu umyjesz i włożysz do garnka, następnie wlej wodę i podgrzewaj. Wsyp cukier i gotuj do rozpuszczenia. Dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki, doprowadź do wrzenia. Odstaw garnek do ostudzenia, a następnie zagotuj ponownie i odcedź. Przelej syrop do szklanych buteleczek i pasteryzuj.
W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy syrop z głogu ma jakieś wady i jak stosować syrop?
Syrop powstał z owoców głogu, który odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier.
Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz przygotowanie domowego syropu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Skoro już wiesz, jak zrobić syrop z głogu, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.
Alergeny w syropie z głogu
Lista alergenów dla syropu z głogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z głogu
Wartości odżywcze syropu z głogu
Jeśli wolisz bardziej kwaśny posmak postaw na dodatek więcej ilości cytryny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.