Syrop z geranium

Opublikowano: 02.12.2022 r., 11:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
liście geranium
Syrop z geranium
Poznaj przepis na pyszny, domowy syrop z liści geranium idealny na sezon jesienno zimowy.
Przygotowanie 30 min
50 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 150 porcji
  • Cukier (600 g)
  • Cytryna 3 sztuki (300 g)
  • Geranium (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, butelka szklana

Przepis na syrop z geranium krok po kroku

Liście geranium wrzuć do garnka i zalej ok. 3 litrami gorącej wody. Przykryj i odstaw na 24 godziny.

Dokładnie wyciśnij liście, do powstałego płynu dodaj cukier i sok z cytryn.

Zamieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje.

Rozlej syrop do butelek.

Jak oceniasz przepis na syrop z geranium
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat syropu z geranium

Domowy syrop z geranium to pomysł na pyszne, zimowe przetwory. Liście geranium mają wiele właściwości zdrowotnych, dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych, dlatego przygotowane z nich przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalne wzmacniacze odporność dla dzieci i dorosłych. Liście geranium zawierają wiele olejków eterycznych, między innymi geraniol i cytroelol, a także witaminę C, flawonoidy i kwasy organiczne. Związki te mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Zdecydowanie warto więc włączyć tą roślinę do swojej diety, a syrop to świetny pomysł na to co można zrobić z liści geranium. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z geranium koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania syropu potrzebujesz liści geranium, wody, cukru oraz cytryn. Cukier warto jednak chociaż częściowo zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny syropu. Dzięki temu walory zdrowotne syropu z geranium zdecydowanie wzrosną. Dla urozmaicenia smaku i dodania dodatkowym właściwości prozdrowotnych możesz również dodać liście pokrzywy, mięty czy dzikiej róży. Aby przygotować syrop z geranium wystarczy zalać liście gorącą wodą, następnie wycisnąć, dodać cukier i sok z cytryny. Tak przygotowany syrop można go wykorzystywać jako dodatek do domowej lemoniady, czy herbaty. Jak widzisz, przepis na syrop z geranium nie jest skomplikowany, ani bardzo czasochłonny dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia. Warto za jednym razem przygotować większą ilość syropu, aby móc korzystać z niego przez cały okres jesienno-zimowy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, szybki, sprawdzony przepis na syrop z liści geranium, który na pewno Cię zainspiruje.

Alergeny w syropie z geranium

Lista alergenów dla syropu z geranium przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z geranium

Wartości odżywcze syropu z geranium

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z geranium 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z geranium

Koszt składników
20.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
600 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Cytryna
300 g
3 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Geranium
50 g
15.00
Za 70,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 50 g
Koszt składników
20.10