Przepis na syrop z geranium krok po kroku

Składniki dla 150 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, butelka szklana

Liście geranium wrzuć do garnka i zalej ok. 3 litrami gorącej wody. Przykryj i odstaw na 24 godziny.

Dokładnie wyciśnij liście, do powstałego płynu dodaj cukier i sok z cytryn.

Zamieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje.

Rozlej syrop do butelek.

liście geranium
syrop z geranium
Koszt przygotowania dania
3.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
50 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
70

Syrop z geranium - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o syropie z geranium

Domowy syrop z geranium to pomysł na pyszne, zimowe przetwory. Liście geranium mają wiele właściwości zdrowotnych, dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych, dlatego przygotowane z nich przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalne wzmacniacze odporność dla dzieci i dorosłych. Liście geranium zawierają wiele olejków eterycznych, między innymi geraniol i cytroelol, a także witaminę C, flawonoidy i kwasy organiczne. Związki te mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Zdecydowanie warto więc włączyć tą roślinę do swojej diety, a syrop to świetny pomysł na to co można zrobić z liści geranium. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z geranium koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania syropu potrzebujesz liści geranium, wody, cukru oraz cytryn. Cukier warto jednak chociaż częściowo zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny syropu. Dzięki temu walory zdrowotne syropu z geranium zdecydowanie wzrosną. Dla urozmaicenia smaku i dodania dodatkowym właściwości prozdrowotnych możesz również dodać liście pokrzywy, mięty czy dzikiej róży. Aby przygotować syrop z geranium wystarczy zalać liście gorącą wodą, następnie wycisnąć, dodać cukier i sok z cytryny. Tak przygotowany syrop można go wykorzystywać jako dodatek do domowej lemoniady, czy herbaty. Jak widzisz, przepis na syrop z geranium nie jest skomplikowany, ani bardzo czasochłonny dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia. Warto za jednym razem przygotować większą ilość syropu, aby móc korzystać z niego przez cały okres jesienno-zimowy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, szybki, sprawdzony przepis na syrop z liści geranium, który na pewno Cię zainspiruje.

Wartości odżywcze syropu z geranium

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z geranium 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z geranium

Lista alergenów dla syropu z geranium przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na syrop z geranium nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • geranium
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania syropu z geranium

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
600 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Cytryna
300 g
3 sztuki
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Geranium
50 g
Jak oceniasz przepis na syrop z geranium
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób