Syrop z geranium
- Cukier (600 g)
- Cytryna - 3 sztuki (300 g)
- Geranium (50 g)
Przepis na syrop z geranium krok po kroku
Liście geranium wrzuć do garnka i zalej ok. 3 litrami gorącej wody. Przykryj i odstaw na 24 godziny.
Dokładnie wyciśnij liście, do powstałego płynu dodaj cukier i sok z cytryn.
Zamieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje.
Rozlej syrop do butelek.
Więcej informacji na temat syropu z geranium
Domowy syrop z geranium to pomysł na pyszne, zimowe przetwory. Liście geranium mają wiele właściwości zdrowotnych, dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych, dlatego przygotowane z nich przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalne wzmacniacze odporność dla dzieci i dorosłych. Liście geranium zawierają wiele olejków eterycznych, między innymi geraniol i cytroelol, a także witaminę C, flawonoidy i kwasy organiczne. Związki te mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Zdecydowanie warto więc włączyć tą roślinę do swojej diety, a syrop to świetny pomysł na to co można zrobić z liści geranium. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z geranium koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania syropu potrzebujesz liści geranium, wody, cukru oraz cytryn. Cukier warto jednak chociaż częściowo zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny syropu. Dzięki temu walory zdrowotne syropu z geranium zdecydowanie wzrosną. Dla urozmaicenia smaku i dodania dodatkowym właściwości prozdrowotnych możesz również dodać liście pokrzywy, mięty czy dzikiej róży. Aby przygotować syrop z geranium wystarczy zalać liście gorącą wodą, następnie wycisnąć, dodać cukier i sok z cytryny. Tak przygotowany syrop można go wykorzystywać jako dodatek do domowej lemoniady, czy herbaty. Jak widzisz, przepis na syrop z geranium nie jest skomplikowany, ani bardzo czasochłonny dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia. Warto za jednym razem przygotować większą ilość syropu, aby móc korzystać z niego przez cały okres jesienno-zimowy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, szybki, sprawdzony przepis na syrop z liści geranium, który na pewno Cię zainspiruje.
Alergeny w syropie z geranium
Lista alergenów dla syropu z geranium przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z geranium
Wartości odżywcze syropu z geranium
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.