Syrop z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka (1500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na syrop z czarnej porzeczki krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 3 szklanki wody.
Owoce oczyść i oberwij gałązki, a następnie wsadź do garnka.
Zalej owoce wodą (2 szklanki), gotuj na niewielkim ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców.
Odcedź powstały sok od owoców i wlej ponownie do garnka.
Dodaj szklankę wody i cukier.
Gotuj na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia cukru.
Rozlej syrop do szklanych butelek.
Więcej informacji na temat syropu z czarnej porzeczki
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z syropem bardziej orzeźwiającym i słodkim. Poznaj mój przepis na syrop z czarnej porzeczki. Syrop ten powstał z dodatkiem cukru. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić syrop z czarnej porzeczki?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować owoce czarnej porzeczki, cukier lub jego substytut (ksylitol, stewia, erytrytol) oraz woda.
Dokładnie jak zrobić nasz najlepszy syrop z czarnej porzeczki opisuję krok po kroku nieco niżej. Chciałabym wspomnieć o tym, że owoce czarnej porzeczki są bogate we flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne, a dodatkowo w olejki czy garbniki, czyli te substancje, które naturalnie występują w herbacie. Flawonoidy należą do substancji czynnych biologicznie, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączać je do naszej diety. Czarne porzeczki charakteryzują się także zawartością soli mineralnych, a napar czy syrop z nich będzie skutecznie sprawdzał się na walkę z przeziębieniem, gorączką. Podobnie jak sok z cebuli będzie wzmacniał naszą odporność, ale też błony śluzowe naszych dróg oddechowych, co jest niezwykle ważne przy różnego rodzaju infekcjach. Dodatkowo z żywieniowego punktu widzenia owoce tej rośliny regulują trawienie, działają moczopędnie i wspomagają usuwanie toksyn z naszego organizmu poprzez regulację trawienia.
Syrop z czarnej porzeczki to idealny pomysł na najlepszy dodatek do herbaty lub po prostu wody. Skoro już znasz jego właściwości i wiesz, jak go przygotować, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Alergeny w syropie z czarnej porzeczki
Lista alergenów dla syropu z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z czarnej porzeczki
Wartości odżywcze syropu z czarnej porzeczki
W podobny sposób możesz przygotować syrop z dowolnych owoców.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.