Syrop miętowy
- Mięta (10 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
- Sok z cytryny (100 ml)
Przepis na syrop miętowy krok po kroku
Umyj miętę, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj.
Odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc garnek z miętą.
Po kilku godzinach lub rano wyjmij wszystkie gałązki, dodaj ksylitol i wyciśniętą cytrynę.
Zagotuj syrop, następnie gdy będzie już gorący przelej do wyparzonych słoiczków/szklanych butelek.
Na końcu przykryj słoiczki/szklane butelki tak, aby mogły wystygnąć.
Więcej informacji na temat syropu miętowego
Syrop miętowy to dobry pomysł szczególnie w okresie zimowym. Najlepiej smakuje jako dodatek do wody lub herbaty z cytryną. Niemniej warto wspomnieć, że może być stosowany zarówno zimą, jak i latem np. jako dodatek do koktajli lub napoi.
Jak zrobić syrop miętowy? Przepis na syrop miętowy jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy, że umyjesz dokładnie miętę, włożysz ją do garnka, zalejesz wodą i zagotujesz. Następnie odstawisz na kilka godzin, najlepiej na całą noc garnek z miętą. Po kilku godzinach lub rano wyjmiesz wszystkie gałązki, dodasz słodzidło (ksylitol) i wyciśniętą cytrynę. Kolejno zagotujesz syrop, następnie, gdy będzie już gorący, przelejesz do wyparzonych słoiczków/szklanych butelek. Na końcu przykryjesz słoiczki/szklane butelki tak, aby mogły wystygnąć.
Mięta należy do rodzaju roślin z rodziny jasnotowatych, które rosną najczęściej na wilgotnych lub mokrych stepach, niemniej można je znaleźć, także na suchych siedliskach. Najczęściej kojarzona jest ze świeżością, nadaniem aromatu i smaku. Można wyróżnić wiele gatunków rośliny, która jest wykorzystywana w formie suszonej i świeżej. Do najpopularniejszych zalicza się miętę zieloną i miętę pieprzową. Często stosowana jest do wielu produktów spożywczych np. gum do żucia.
Warto pamiętać o tym, że mięta należy do najstarszych roślin świata, które wykazują właściwości lecznicze. Istotną rolę pełni olejek eteryczny mentol, który wpływa na to, że odczuwamy wrażenie delikatnego chłodu. Mięta zawiera, także inne niezwykłe cenne składniki takie jak flawonoidy, witaminę C, żelazo, potas, magnez i wapń.
Warto mieć na uwadze, że mięta ma szerokie zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Można dodawać ją do wielu potraw oraz używać w formie dekoracji. Często jest stosowana do produkcji perfum, płynów do kąpieli, szamponów do włosów lub past do zębów.
Syrop miętowy to domowy, pyszny i sprawdzony przepis. Sprawdzi się idealnie na zimę, dlatego może być pomocny w walce z infekcjami, wirusami i wpływać pozytywnie na odporność.
Alergeny w syropie miętowym
Lista alergenów dla Syropu miętowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop miętowy
Wartości odżywcze syropu miętowego
Można do syropu użyć więcej cytryny.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.