Syrop czekoladowy

Opublikowano: 13.10.2022 r., 22:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
syrop czekoladowy
Syrop czekoladowy
Domowy syrop czekoladowy ma szerokie zastosowanie, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznaj mój przepis i przygotuj go w większej ilości do słodkich dań i nie tylko.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
566 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) 6 łyżek (60 g)
  • Czekolada gorzka (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na syrop czekoladowy krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.

Do garnka wsyp cukier, dodaj 4 łyżki wody i delikatnie podgrzewaj.

Gdy cukier nabierze karmelowego koloru, dodaj resztę wody posiekaną czekoladę i kakao.

Jak oceniasz przepis na syrop czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat syropu czekoladowy

Syrop czekoladowy ma wiele zastosowań, a z moim przepisem w prosty sposób możesz go od teraz przygotować w domu.

Domowy syrop jest zdecydowanie lepszy niż wersja kupna, w której znajdują się zbyt duże ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, który jest jego chemicznym substytutem.

Jakiś czas temu zaczęto go używać nad wyraz, niestety dowiedziono, że pełni znaczącą rolę w rozwoju szeregu chorób niezakaźnych, m.in. otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, chorób układu sercowo-naczyniowego, dny moczanowej, kamicy nerkowej oraz niektórych nowotworów.

Dlatego zachęcam Cię do poznania mojego przepisu i samodzielnego przygotowania.

Zaopatrz się w takie składniki jak: cukier, czekoladę, kakao i odrobina wody.

Jeśli chcesz, aby Twój syrop miał delikatny kawowy posmak, w trakcie gotowania dodaj kilka ziaren kawy.

Zatem, jak zrobić syrop czekoladowy?

W pierwszej kolejności do garnka wsyp cukier, dodaj 4 łyżki wody i delikatnie podgrzewaj. Gdy cukier nabierze karmelowego koloru dodaj resztę wody posiekaną czekoladę i kakao. Syrop doprowadź do wrzenia i przestań ogrzewać i tak naprawdę to wszystko. Nasz sos jest gotowy do użycia. W przepisie będzie potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Skoro już znasz przepis na syrop czekoladowy, wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Będzie to dobry pomysł na najlepszy dodatek do dań na słodko takich jak naleśniki, pancakes czy lody, ale nie tylko ten prosty przepis idealnie nada się też jako słodki dodatek do kawy.

Wystarczy, że polejesz nim swoją szklankę i przygotujesz aromatyczną kawę. Śmiało postaw na dodatek bitej śmietany, a kawa jak z prawdziwej kawiarni zaskoczy Twoich przyjaciół czy przybyłych gości. Będzie to najlepszy deser na spotkania w miłym gronie.

Alergeny w syropie czekoladowy

Lista alergenów dla syropu czekoladowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop czekoladowy

Wartości odżywcze syropu czekoladowy

na 100g gotowej potrawy

Do syropu możesz dodać odrobinę kawy, doda to aromatu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
377.62
566.43
Białko (g)
6.31
9.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
80.09
120.13
Węglowodany przyswajalne (g)
68.80
103.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.29
16.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.64
15.96
Tłuszcze nasycone (g)
7.04
10.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
5.40
Cholesterol (mg)
1.07
1.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.53
0.80
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.05
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.04
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Niacyna (mg)
0.73
1.10
Beta karoten (µg (mcg))
4.44
6.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
7.93
11.90
Potas (mg)
508.31
762.47
Wapń (mg)
45.71
68.57
Fosfor (mg)
241.96
362.93
Magnez (mg)
164.36
246.53
Żelazo (mg)
4.85
7.27
Cynk (mg)
2.29
3.44
Miedź (mg)
1.24
1.86
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu czekoladowy 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu czekoladowy

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Czekolada gorzka
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
12.50