Przepis na syrników krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Ser twarogowy włóż do miski i wymieszaj go przy użyciu blendera.

Następnie do miski z twarogiem dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Do masy twarogowej dodaj kaszę manną i cukier, składniki wymieszaj przy użyciu łyżki.

Na patelni rozgrzej olej, następnie partiami wlewaj ciasto (wielość placuszków dostosuj indywidualnie). Placuszki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe syrniki podawaj na ciepło z dodatkiem miodu, owoców lub dżemu.

Syrniki podane na błękitnym talerzu z dodatkiem świeżych owoców.
Syrniki
Koszt przygotowania dania
5.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
503 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Syrniki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o syrnikowie

Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser lub szybką przekąskę. Dzieci je uwielbiają. Rosyjskie syrniki doskonale smakują z dodatkiem jogurtów oraz świeżych sezonowych owoców. Jest to również dokonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy, herbaty lub kakao na mleku. Przepis na syrniki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je wykonać. Do ich zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: sera twarogowego, kaszy manny, jajka, cukru, oleju rzepakowego oraz ekstraktu waniliowego.

A więc jak przygotować syrniki? Do miski włóż twaróg i zblenduj go. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki i wymieszaj je. Tak przygotowaną masę usmaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu możesz odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc placki na ręczniku papierowym.

Syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarczy twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, które wpływa na prawidłowy stopnień mineralizacji kośćca. Żółtko jaja natomiast jest doskonałym źródłem luteiny, która korzystnie oddziałuje na narząd wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. W potrawie tej znajdziemy również cynk, który odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci. Jajka i twaróg dostarczą również do naszego organizmu witaminy D, która wspomaga wchłaniania wapnia. Dodatkowo w produktach tych znajdziemy antyoksydanty, które odpowiadają za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując placuszki z twarogu to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Placuszki na bazie twarogu to doskonały pomysł na smaczny deser lub przekąskę. Świetnie smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Syrniki są proste w przygotowaniu, dlatego warto wypróbować ich w swojej kuchni. Placuszki po przygotowaniu możesz podać z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców lub posypać je cukrem pudrem. Jest to doskonała propozycja na danie w diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej.

Wartości odżywcze syrników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
251.90 kcal
503.80 kcal

Węglowodany w syrnikowie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
20.89 g
41.78 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.46 g
40.92 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.65 g
29.30 g
Tłuszcze nasycone
3.20 g
6.40 g
Tłuszcze nienasycone
11.45 g
22.91 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.14 g
16.28 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.31 g
6.62 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na syrników

Na 100g
Na porcję
(200g)
Ryboflawina
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na syrników

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
190.46 mg
380.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
94.48 mg
188.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
54.35 mg
108.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny syrników 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syrnikowie

Lista alergenów dla syrników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania syrników

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na syrników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób