Syrniki

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Syrniki podane na błękitnym talerzu z dodatkiem świeżych owoców.
Syrniki
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe, które świetnie sprawdzą się jako smaczny deser lub przekąska do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
503 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Kasza manna (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na syrników krok po kroku

Ser twarogowy włóż do miski i wymieszaj go przy użyciu blendera.

Następnie do miski z twarogiem dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Do masy twarogowej dodaj kaszę manną i cukier, składniki wymieszaj przy użyciu łyżki.

Na patelni rozgrzej olej, następnie partiami wlewaj ciasto (wielość placuszków dostosuj indywidualnie). Placuszki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe syrniki podawaj na ciepło z dodatkiem miodu, owoców lub dżemu.

Jak oceniasz przepis na syrników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat syrników

Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser lub szybką przekąskę. Dzieci je uwielbiają. Rosyjskie syrniki doskonale smakują z dodatkiem jogurtów oraz świeżych sezonowych owoców. Jest to również dokonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy, herbaty lub kakao na mleku. Przepis na syrniki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je wykonać. Do ich zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: sera twarogowego, kaszy manny, jajka, cukru, oleju rzepakowego oraz ekstraktu waniliowego.

A więc jak przygotować syrniki? Do miski włóż twaróg i zblenduj go. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki i wymieszaj je. Tak przygotowaną masę usmaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu możesz odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc placki na ręczniku papierowym.

Syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarczy twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, które wpływa na prawidłowy stopnień mineralizacji kośćca. Żółtko jaja natomiast jest doskonałym źródłem luteiny, która korzystnie oddziałuje na narząd wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. W potrawie tej znajdziemy również cynk, który odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci. Jajka i twaróg dostarczą również do naszego organizmu witaminy D, która wspomaga wchłaniania wapnia. Dodatkowo w produktach tych znajdziemy antyoksydanty, które odpowiadają za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując placuszki z twarogu to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Placuszki na bazie twarogu to doskonały pomysł na smaczny deser lub przekąskę. Świetnie smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Syrniki są proste w przygotowaniu, dlatego warto wypróbować ich w swojej kuchni. Placuszki po przygotowaniu możesz podać z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców lub posypać je cukrem pudrem. Jest to doskonała propozycja na danie w diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej.

Alergeny w syrnikowie

Lista alergenów dla syrników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze syrników

na 100g gotowej potrawy

Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarczy twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, które wpływa na prawidłowy stopnień mineralizacji kośćca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
251.90
503.80
Białko (g)
9.01
18.03
Fenyloalanina (mg)
0.39
0.77
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
20.89
41.78
Węglowodany przyswajalne (g)
20.46
40.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.65
29.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
6.40
Tłuszcze nienasycone (g)
11.45
22.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.14
16.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.31
6.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.31
108.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
39.67
79.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.59
Retinol (µg (mcg))
39.12
78.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.19
40.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.59
13.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
190.46
380.92
Potas (mg)
94.48
188.97
Wapń (mg)
54.35
108.70
Fosfor (mg)
126.24
252.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.01
22.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
0.78
Cynk (mg)
0.49
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny syrników 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syrników

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.00