Syrniki
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Kasza manna (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na syrników krok po kroku
Ser twarogowy włóż do miski i wymieszaj go przy użyciu blendera.
Następnie do miski z twarogiem dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Do masy twarogowej dodaj kaszę manną i cukier, składniki wymieszaj przy użyciu łyżki.
Na patelni rozgrzej olej, następnie partiami wlewaj ciasto (wielość placuszków dostosuj indywidualnie). Placuszki smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe syrniki podawaj na ciepło z dodatkiem miodu, owoców lub dżemu.
Więcej informacji na temat syrników
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser lub szybką przekąskę. Dzieci je uwielbiają. Rosyjskie syrniki doskonale smakują z dodatkiem jogurtów oraz świeżych sezonowych owoców. Jest to również dokonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy, herbaty lub kakao na mleku. Przepis na syrniki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je wykonać. Do ich zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: sera twarogowego, kaszy manny, jajka, cukru, oleju rzepakowego oraz ekstraktu waniliowego.
A więc jak przygotować syrniki? Do miski włóż twaróg i zblenduj go. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki i wymieszaj je. Tak przygotowaną masę usmaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu możesz odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc placki na ręczniku papierowym.
Syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarczy twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, które wpływa na prawidłowy stopnień mineralizacji kośćca. Żółtko jaja natomiast jest doskonałym źródłem luteiny, która korzystnie oddziałuje na narząd wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. W potrawie tej znajdziemy również cynk, który odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci. Jajka i twaróg dostarczą również do naszego organizmu witaminy D, która wspomaga wchłaniania wapnia. Dodatkowo w produktach tych znajdziemy antyoksydanty, które odpowiadają za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując placuszki z twarogu to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Placuszki na bazie twarogu to doskonały pomysł na smaczny deser lub przekąskę. Świetnie smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Syrniki są proste w przygotowaniu, dlatego warto wypróbować ich w swojej kuchni. Placuszki po przygotowaniu możesz podać z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców lub posypać je cukrem pudrem. Jest to doskonała propozycja na danie w diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej.
Alergeny w syrnikowie
Lista alergenów dla syrników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze syrników
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Syrniki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które dostarczy twaróg oraz jajko. Dodatkowo nabiał jest dobrym źródłem wapnia, które wpływa na prawidłowy stopnień mineralizacji kośćca.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.