- Pomarańcza 645 g
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Cukier 200 g
- Masło 100 g
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 16 g
Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe krok po kroku
Pomarańcze sparz gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokrój na cienkie plasterki ułóż je na spodzie tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia, masłem i obsypanej cukrem.
Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, pomarańcze wyfiletuj i przełóż na sito by pozbyć się nadmiaru soku.
Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj z cukrem, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do tortownicy.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Informacje dietetyczne - sycylijskie ciasto pomarańczowe
Wartości odżywcze sycylijskiego ciasta pomarańczowego
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sycylijskim cieście pomarańczowym
Lista alergenów dla sycylijskiego ciasta pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat sycylijskiego ciasta pomarańczowego
Sycylijskie ciasto pomarańczowe to jeden z tych wypieków, który nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje. Idealne na imprezy.
Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe to doskonały pomysł na naprawdę pyszny deser. Sycylia słynie z pomarańczy. Nie dziwi więc fakt, że używają ich również do przygotowania naprawdę smacznych deserów. Jednym z nich jest właśnie to ciasto. Jego smak uzależniony jest od wyboru właściwych pomarańczy. Nie wiesz, po jakie sięgnąć? Najlepszą opcją są te, które są słodkie i bardzo soczyste.
Jeśli zastanawiasz, jak zrobić sycylijskie ciasto pomarańczowe, by było pyszne i dobre również dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne ciasto pięknie się prezentuje. Zwłaszcza po odwróceniu. To jeden z tych wypieków, które może wydaje się bardzo niepozorne, jednak jest naprawdę smaczne i aromatyczne. To ciasto ucierane, wiec jest niezwykle proste w przygotowaniu. Dzięki temu sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Niezwykle ważne składniki, które składają się na ten wypiek to: jajka, masło i mąka pszenna. Przygotowując się do stworzenia ciasta, należy zadbać o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ma się pewność, że wyjdzie. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku masła. Jeśli będzie zbyt zimne, nie ubije się odpowiednio.
Głównym składnikiem tego wypieku są pomarańcze. To owoce, które dawniej nie były zbyt popularne, a obecnie można bez problemu znaleźć je w każdym sklepie. Warto włączyć je do diety, gdyż są to naprawdę zdrowe owoce. Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Witamina C obecna w pomarańczach to silny związek przeciwutleniający, który neutralizuje wolne formy tlenu, zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu i wspomaga odporność. Jeśli nie wiesz, jak włączyć pomarańcze do swojego menu w dużej ilości, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się z niego, że stworzenie pysznego wypieku na bazie tego owocu jest bardzo proste.
Szacunkowy koszt przygotowania sycylijskiego ciasta pomarańczowego
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023