Sycylijskie ciasto pomarańczowe

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sycylijskie ciasto pomarańczowe z plasterkami pomarańczy na wierzchu na tle pomarańczy sycylijskich.
Sycylijskie ciasto pomarańczowe
Sycylijskie ciasto pomarańczowe to jeden z tych wypieków, który nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje. Idealne na imprezy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
443 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Pomarańcza (645 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe krok po kroku

Pomarańcze sparz gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokrój na cienkie plasterki ułóż je na spodzie tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia, masłem i obsypanej cukrem.

Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, pomarańcze wyfiletuj i przełóż na sito by pozbyć się nadmiaru soku.

Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj z cukrem, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj.

Wlej ciasto do tortownicy.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat sycylijskiego ciasta pomarańczowego

Sycylijskie ciasto pomarańczowe to jeden z tych wypieków, który nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje. Idealne na imprezy.

Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe to doskonały pomysł na naprawdę pyszny deser. Sycylia słynie z pomarańczy. Nie dziwi więc fakt, że używają ich również do przygotowania naprawdę smacznych deserów. Jednym z nich jest właśnie to ciasto. Jego smak uzależniony jest od wyboru właściwych pomarańczy. Nie wiesz, po jakie sięgnąć? Najlepszą opcją są te, które są słodkie i bardzo soczyste.

Jeśli zastanawiasz, jak zrobić sycylijskie ciasto pomarańczowe, by było pyszne i dobre również dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne ciasto pięknie się prezentuje. Zwłaszcza po odwróceniu. To jeden z tych wypieków, które może wydaje się bardzo niepozorne, jednak jest naprawdę smaczne i aromatyczne. To ciasto ucierane, wiec jest niezwykle proste w przygotowaniu. Dzięki temu sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Niezwykle ważne składniki, które składają się na ten wypiek to: jajka, masło i mąka pszenna. Przygotowując się do stworzenia ciasta, należy zadbać o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ma się pewność, że wyjdzie. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku masła. Jeśli będzie zbyt zimne, nie ubije się odpowiednio.

Głównym składnikiem tego wypieku są pomarańcze. To owoce, które dawniej nie były zbyt popularne, a obecnie można bez problemu znaleźć je w każdym sklepie. Warto włączyć je do diety, gdyż są to naprawdę zdrowe owoce. Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Witamina C obecna w pomarańczach to silny związek przeciwutleniający, który neutralizuje wolne formy tlenu, zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu i wspomaga odporność. Jeśli nie wiesz, jak włączyć pomarańcze do swojego menu w dużej ilości, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się z niego, że stworzenie pysznego wypieku na bazie tego owocu jest bardzo proste.

Alergeny w sycylijskim cieście pomarańczowym

Lista alergenów dla sycylijskiego ciasta pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sycylijskiego ciasta pomarańczowego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
211.06
443.22
Białko (g)
3.76
7.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
33.62
70.61
Węglowodany przyswajalne (g)
32.38
67.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
2.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
7.63
16.01
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
10.55
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
5.46
Cholesterol (mg)
49.11
103.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
73.25
153.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.92
48.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.64
139.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.43
Ryboflawina (mg)
0.13
0.28
Niacyna (mg)
1.25
2.62
Foliany (µg (mcg))
37.17
78.06
Beta karoten (µg (mcg))
48.46
101.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
14.92
31.33
Potas (mg)
247.04
518.78
Wapń (mg)
86.24
181.10
Fosfor (mg)
131.10
275.30
Magnez (mg)
12.28
25.80
Żelazo (mg)
1.18
2.48
Cynk (mg)
0.34
0.71
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sycylijskiego ciasta pomarańczowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sycylijskiego ciasta pomarańczowego

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
645 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
5.16
Za 645 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
16 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 16 g
Koszt składników
23.10