Sycylijskie ciasto pomarańczowe
- Pomarańcza (645 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (200 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia (16 g)
Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe krok po kroku
Pomarańcze sparz gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokrój na cienkie plasterki ułóż je na spodzie tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia, masłem i obsypanej cukrem.
Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, pomarańcze wyfiletuj i przełóż na sito by pozbyć się nadmiaru soku.
Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj z cukrem, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do tortownicy.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Więcej informacji na temat sycylijskiego ciasta pomarańczowego
Sycylijskie ciasto pomarańczowe to jeden z tych wypieków, który nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje. Idealne na imprezy.
Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe to doskonały pomysł na naprawdę pyszny deser. Sycylia słynie z pomarańczy. Nie dziwi więc fakt, że używają ich również do przygotowania naprawdę smacznych deserów. Jednym z nich jest właśnie to ciasto. Jego smak uzależniony jest od wyboru właściwych pomarańczy. Nie wiesz, po jakie sięgnąć? Najlepszą opcją są te, które są słodkie i bardzo soczyste.
Jeśli zastanawiasz, jak zrobić sycylijskie ciasto pomarańczowe, by było pyszne i dobre również dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne ciasto pięknie się prezentuje. Zwłaszcza po odwróceniu. To jeden z tych wypieków, które może wydaje się bardzo niepozorne, jednak jest naprawdę smaczne i aromatyczne. To ciasto ucierane, wiec jest niezwykle proste w przygotowaniu. Dzięki temu sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Niezwykle ważne składniki, które składają się na ten wypiek to: jajka, masło i mąka pszenna. Przygotowując się do stworzenia ciasta, należy zadbać o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ma się pewność, że wyjdzie. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku masła. Jeśli będzie zbyt zimne, nie ubije się odpowiednio.
Głównym składnikiem tego wypieku są pomarańcze. To owoce, które dawniej nie były zbyt popularne, a obecnie można bez problemu znaleźć je w każdym sklepie. Warto włączyć je do diety, gdyż są to naprawdę zdrowe owoce. Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Witamina C obecna w pomarańczach to silny związek przeciwutleniający, który neutralizuje wolne formy tlenu, zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu i wspomaga odporność. Jeśli nie wiesz, jak włączyć pomarańcze do swojego menu w dużej ilości, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się z niego, że stworzenie pysznego wypieku na bazie tego owocu jest bardzo proste.
Alergeny w sycylijskim cieście pomarańczowym
Lista alergenów dla sycylijskiego ciasta pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sycylijskiego ciasta pomarańczowego
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.