Przepis na świeżonkę z kociołka krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek żeliwny

Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.

W kociołku żeliwnym rozgrzej tłuszcz i dodaj mięso oraz przyprawy.

Smaż.

Raz na jakiś czas przemieszaj mięso żeby się nie przypaliło.

Do mięsa dodaj cebulę i trzymaj całość w kociołku około 25 minut.

Świeżonka z kociołka w misce
Świeżonka z kociołka
Koszt przygotowania dania
3.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Świeżonka z kociołka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o świeżonce z kociołka

Pyszna świeżonka z kociołka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Tradycyjna świeżonka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Świeżonka wieprzowa sprawdzi się również jako posiłek przyrządzony nad ogniskiem.

Jak zrobić świeżonkę w kociołku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Do kociołka wlewamy olej rzepakowy i czekamy, aż się rozgrzeje. Następnie dodajemy mięso i przyprawy. Smażymy je raz na jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy cebulę i całość trzymamy w kociołku jeszcze około 25 minut. Posiłek można podać z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami.

Przepis na świeżonkę z kociołka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z cebuli, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Dobra świeżonka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest prosty w przygotowaniu oraz smaczny. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Jeśli nie posiadamy w domu kociołka żeliwnego, to danie możemy przyrządzić na patelni. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na świeżonkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze świeżonki z kociołka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
144.00 kcal
216.00 kcal
Białko
5.50 g
8.25 g

Węglowodany w świeżonce z kociołka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.79 g
10.19 g
Węglowodany przyswajalne
5.56 g
8.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
1.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
10.61 g
15.92 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
1.88 g
Tłuszcze nienasycone
9.35 g
14.03 g
Tłuszcze jednonasycone
6.64 g
9.97 g
Tłuszcze wielonasycone
2.71 g
4.07 g
Cholesterol
12.36 mg
18.55 mg

Witaminy w przepisie na świeżonkę z kociołka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na świeżonkę z kociołka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
14.91 mg
22.36 mg
Potas
167.45 mg
251.18 mg
Wapń
19.27 mg
28.91 mg
Żelazo
0.34 mg
0.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny świeżonki z kociołka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w świeżonce z kociołka

Lista alergenów dla świeżonki z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na świeżonkę z kociołka

Cena przygotowania świeżonki z kociołka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
100 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Cebula
400 g
4 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na świeżonkę z kociołka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób