Świeżonka z kociołka

Opublikowano: 07.12.2021 r., 9:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna świeżonka w glinianej misce
Świeżonka z kociołka
Świeżonka to regionalne danie z mięsa wieprzowego, cebuli i przypraw. Składniki potrawy zależne są od regionu, ale tradycyjna wersja jest najlepsza. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
231 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karkówka wieprzowa (300 g)
  • Cebula - 4 cebule (400 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek żeliwny

Przepis na świeżonkę z kociołka krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.

W kociołku żeliwnym rozgrzej tłuszcz i dodaj mięso oraz przyprawy.

Smaż.

Raz na jakiś czas przemieszaj mięso żeby się nie przypaliło.

Do mięsa dodaj cebulę i trzymaj całość w kociołku około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na świeżonkę z kociołka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat świeżonki z kociołka

Pyszna świeżonka z kociołka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Tradycyjna świeżonka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Świeżonka wieprzowa sprawdzi się również jako posiłek przyrządzony nad ogniskiem.

Jak zrobić świeżonkę w kociołku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Do kociołka wlewamy olej rzepakowy i czekamy, aż się rozgrzeje. Następnie dodajemy mięso i przyprawy. Smażymy je raz na jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy cebulę i całość trzymamy w kociołku jeszcze około 25 minut. Posiłek można podać z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami.

Przepis na świeżonkę z kociołka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z cebuli, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Dobra świeżonka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest prosty w przygotowaniu oraz smaczny. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Jeśli nie posiadamy w domu kociołka żeliwnego, to danie możemy przyrządzić na patelni. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na świeżonkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w świeżonce z kociołka

Lista alergenów dla świeżonki z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na świeżonkę z kociołka

Wartości odżywcze świeżonki z kociołka

na 100g gotowej potrawy

Świeżonka przygotowana jest z mięsa wieprzowego, które zawiera większą ilość tłuszczu w swoim składnie, dlatego powinniśmy danie spożywać okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
154.13
231.20
Białko (g)
10.93
16.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.98
7.47
Węglowodany przyswajalne (g)
4.07
6.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.90
14.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
2.63
Tłuszcze nienasycone (g)
8.15
12.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.81
8.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
3.51
Cholesterol (mg)
27.20
40.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
28.53
42.80
Potas (mg)
212.67
319.00
Wapń (mg)
17.87
26.80
Żelazo (mg)
0.52
0.78
Szacunkowy indeks glikemiczny świeżonki z kociołka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania świeżonki z kociołka

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Cebula
400 g
4 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
22.00