Świeżonka z kociołka
- Karkówka wieprzowa (300 g)
- Cebula - 4 cebule (400 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na świeżonkę z kociołka krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
W kociołku żeliwnym rozgrzej tłuszcz i dodaj mięso oraz przyprawy.
Smaż.
Raz na jakiś czas przemieszaj mięso żeby się nie przypaliło.
Do mięsa dodaj cebulę i trzymaj całość w kociołku około 25 minut.
Więcej informacji na temat świeżonki z kociołka
Pyszna świeżonka z kociołka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Tradycyjna świeżonka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Świeżonka wieprzowa sprawdzi się również jako posiłek przyrządzony nad ogniskiem.
Jak zrobić świeżonkę w kociołku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Do kociołka wlewamy olej rzepakowy i czekamy, aż się rozgrzeje. Następnie dodajemy mięso i przyprawy. Smażymy je raz na jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy cebulę i całość trzymamy w kociołku jeszcze około 25 minut. Posiłek można podać z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami.
Przepis na świeżonkę z kociołka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z cebuli, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Dobra świeżonka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest prosty w przygotowaniu oraz smaczny. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Jeśli nie posiadamy w domu kociołka żeliwnego, to danie możemy przyrządzić na patelni. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na świeżonkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w świeżonce z kociołka
Lista alergenów dla świeżonki z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na świeżonkę z kociołka
Wartości odżywcze świeżonki z kociołka
Świeżonka przygotowana jest z mięsa wieprzowego, które zawiera większą ilość tłuszczu w swoim składnie, dlatego powinniśmy danie spożywać okazjonalnie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.