Sütlaç

Opublikowano: 03.08.2023 r., 12:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny turecki deser ryżowy
Sütlaç
Sütlaç to nic innego jak pieczony pudding ryżowy podany z dodatkiem cynamonu oraz pistacji. Sütlaç świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
365 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (10 g)
  • Pistacje (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła kokilka średnica 10 cm

Przepis na sütlaç krok po kroku

Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj go, na malej ilości wody.

Ugotowany ryż odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niego mleko (pozostaw pół szklanki mleka zimnego) i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.

W połowie szklanki wymieszaj mąkę ziemniaczaną i mieszaninę dodaj do garnka z ryżem. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do garnka dodaj cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.

Ugotowany ryż przelej do kokilek.

Sütlaç piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Upieczony deser wyciągnij z piekarnika, posyp odrobiną cynamonu oraz posiekanymi pistacjami i pozostaw do wystudzenia.

Deser przed podaniem schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sütlaç
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,1% osób

Więcej informacji na temat sütlaç

Sütlaç to turecki deser z ryżu, mleka, cynamonu oraz pistacji. Pyszne danie świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na sütlaç jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mleko, cukier, mąka ziemniaczana, pistacje, cynamon oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić sütlaç? Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj go, na malej ilości wody. Ugotowany ryż odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niego mleko (pozostaw pół szklanki mleka zimnego) i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut. W połowie szklanki wymieszaj mąkę ziemniaczaną i mieszaninę dodaj do garnka z ryżem. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do garnka dodaj cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika. Ugotowany ryż przelej do kokilek. Sütlaç piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Upieczony deser wyciągnij z piekarnika, posyp odrobiną cynamonu oraz posiekanymi pistacjami i pozostaw do wystudzenia.

Ryż to produkt, który chętnie wykorzystywany jest w diecie bezglutenowej. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu. Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi sütlaç, czyli pudding ryżowy z cynamonem oraz pistacjami. Najlepsze tureckie słodkości świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Deser warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto podać je schłodzone. Produkty niezbędne do przygotowania sütlaç dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sütlaç

Lista alergenów dla sütlaç przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Wartości odżywcze sütlaç

na 100g gotowej potrawy

Sütlaç to pyszny deser turecki. Pistacje wykorzystane do dekoracji deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
121.75
365.26
Białko (g)
4.21
12.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.43
49.28
Węglowodany przyswajalne (g)
15.91
47.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.66
13.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
7.30
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
6.68
Cholesterol (mg)
9.92
29.75
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
26.98
80.95
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.34
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.91
2.73
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.62
76.86
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Niacyna (mg)
0.28
0.84
Foliany (µg (mcg))
3.64
10.91
Beta karoten (µg (mcg))
12.36
37.07
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
32.56
97.69
Potas (mg)
180.12
540.37
Wapń (mg)
107.15
321.45
Fosfor (mg)
112.01
336.02
Magnez (mg)
16.85
50.55
Żelazo (mg)
0.20
0.59
Cynk (mg)
0.54
1.62
Miedź (mg)
0.07
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sütlaç 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sütlaç

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Pistacje
50 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Koszt składników
33.00