Sütlaç
- Ryż biały (100 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier (50 g)
- Mąka ziemniaczana (10 g)
- Pistacje (50 g)
Przepis na sütlaç krok po kroku
Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj go, na malej ilości wody.
Ugotowany ryż odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niego mleko (pozostaw pół szklanki mleka zimnego) i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.
W połowie szklanki wymieszaj mąkę ziemniaczaną i mieszaninę dodaj do garnka z ryżem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do garnka dodaj cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.
Ugotowany ryż przelej do kokilek.
Sütlaç piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczony deser wyciągnij z piekarnika, posyp odrobiną cynamonu oraz posiekanymi pistacjami i pozostaw do wystudzenia.
Deser przed podaniem schłodź w lodówce.
Więcej informacji na temat sütlaç
Sütlaç to turecki deser z ryżu, mleka, cynamonu oraz pistacji. Pyszne danie świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na sütlaç jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mleko, cukier, mąka ziemniaczana, pistacje, cynamon oraz ekstrakt waniliowy.
A jak zrobić sütlaç? Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj go, na malej ilości wody. Ugotowany ryż odcedź z nadmiaru wody, dodaj do niego mleko (pozostaw pół szklanki mleka zimnego) i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut. W połowie szklanki wymieszaj mąkę ziemniaczaną i mieszaninę dodaj do garnka z ryżem. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do garnka dodaj cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika. Ugotowany ryż przelej do kokilek. Sütlaç piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Upieczony deser wyciągnij z piekarnika, posyp odrobiną cynamonu oraz posiekanymi pistacjami i pozostaw do wystudzenia.
Ryż to produkt, który chętnie wykorzystywany jest w diecie bezglutenowej. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu. Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi sütlaç, czyli pudding ryżowy z cynamonem oraz pistacjami. Najlepsze tureckie słodkości świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Deser warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto podać je schłodzone. Produkty niezbędne do przygotowania sütlaç dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sütlaç
Lista alergenów dla sütlaç przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
Wartości odżywcze sütlaç
Sütlaç to pyszny deser turecki. Pistacje wykorzystane do dekoracji deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.