Suszone kanie

Opublikowano: 20.10.2021 r., 10:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Suszone kanie podane w słoiku. Obok niego znajdują się położone suszone grzyby.
Suszone kanie
Suszone kanie to świetna propozycja na zachowanie grzybów na zimę. Suszone grzyby można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Suszenie 450 min
55 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kanie 20 średnich sztuk (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na suszone kanie krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść i pokrój je na mniejsze kawałki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej grzyby i wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni.

Grzyby susz w piekarniku przez 5-7 godzin.

Przełóż grzyby do słoika i szczelnie zamknij.

Jak oceniasz przepis na suszone kanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat suszonych kani

Suszone kanie to doskonały pomysł na zachowanie grzybów na zimę. Suszone grzyby możesz wykorzystać do zup, sosów czy krokietów. Czubajka kania świetnie nadaje się do suszenia. Przepis na suszone kanie jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Suszenie kani w piekarniku jest bardzo proste, wystarczy wyłożyć je na papier i poczekać.

Jak zrobić suszone kanie? Na początek grzyby dokładnie oczyść. Pokrój je na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej grzyby i wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni. Susz przez 5-7 godzin. Przełóż grzyby do słoika i szczelnie zamknij. Możesz je przechowywać przez kilka miesięcy.

Kania zwana także czubajką sową. Pochodzi z rodziny pieczarek. Najczęściej można ją spotkać w miesiącu wrześniu. Kapelusze grzybów dorastają do 30 cm. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Kanie są dodatkowo dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym budulcem komórek naszego ciała.

Podsumowując sprawdzony przepis na suszone kanie świetnie sprawdzi się także w przypadku suszenia innych grzybów. Potrawy z suszonych kani świetnie sprawdzą się podczas zimy. Grzyby możesz suszyć także w specjalnych suszarkach do warzyw i owoców. Masz wtedy pewność, że temperatura jest odpowiednio dobrana. Suszone kanie należy namoczyć w wodzie przed przygotowaniem z nich potraw, możesz je także moczyć w mleku staną się wtedy delikatne i miękkie.

Alergeny w suszonych kaniach

Lista alergenów dla suszonych kani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na suszone kanie

Wartości odżywcze suszonych kani

na 100g gotowej potrawy

Suszone grzyby są produktem niskokalorycznym. Grzyby zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Domowej produkcji grzyby są także dużo tańsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
22.00
55.00
Białko (g)
3.09
7.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.26
8.15
Węglowodany przyswajalne (g)
2.26
5.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.34
0.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.40
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.10
Witamina C (mg)
2.10
5.25
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.50
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.40
1.00
Niacyna (mg)
3.61
9.03
Foliany (µg (mcg))
17.00
42.50
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
5.00
12.50
Potas (mg)
318.00
795.00
Wapń (mg)
3.00
7.50
Fosfor (mg)
86.00
215.00
Magnez (mg)
9.00
22.50
Żelazo (mg)
0.50
1.25
Cynk (mg)
0.52
1.30
Miedź (mg)
0.32
0.80
Szacunkowy indeks glikemiczny suszonych kani 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania suszonych kani

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kanie
1000 g
20 średnich sztuk
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Koszt składników
50.00