Suszone kanie
- Kanie - 20 średnich sztuk (1000 g)
Przepis na suszone kanie krok po kroku
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój je na mniejsze kawałki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej grzyby i wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni.
Grzyby susz w piekarniku przez 5-7 godzin.
Przełóż grzyby do słoika i szczelnie zamknij.
Więcej informacji na temat suszonych kani
Suszone kanie to doskonały pomysł na zachowanie grzybów na zimę. Suszone grzyby możesz wykorzystać do zup, sosów czy krokietów. Czubajka kania świetnie nadaje się do suszenia. Przepis na suszone kanie jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Suszenie kani w piekarniku jest bardzo proste, wystarczy wyłożyć je na papier i poczekać.
Jak zrobić suszone kanie? Na początek grzyby dokładnie oczyść. Pokrój je na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej grzyby i wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni. Susz przez 5-7 godzin. Przełóż grzyby do słoika i szczelnie zamknij. Możesz je przechowywać przez kilka miesięcy.
Kania zwana także czubajką sową. Pochodzi z rodziny pieczarek. Najczęściej można ją spotkać w miesiącu wrześniu. Kapelusze grzybów dorastają do 30 cm. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Kanie są dodatkowo dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym budulcem komórek naszego ciała.
Podsumowując sprawdzony przepis na suszone kanie świetnie sprawdzi się także w przypadku suszenia innych grzybów. Potrawy z suszonych kani świetnie sprawdzą się podczas zimy. Grzyby możesz suszyć także w specjalnych suszarkach do warzyw i owoców. Masz wtedy pewność, że temperatura jest odpowiednio dobrana. Suszone kanie należy namoczyć w wodzie przed przygotowaniem z nich potraw, możesz je także moczyć w mleku staną się wtedy delikatne i miękkie.
Alergeny w suszonych kaniach
Lista alergenów dla suszonych kani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na suszone kanie
Wartości odżywcze suszonych kani
Suszone grzyby są produktem niskokalorycznym. Grzyby zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Domowej produkcji grzyby są także dużo tańsze.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.