Sushi burger

Opublikowano: 26.10.2023 r.
Łosoś wędzony, serek śmietankowy, awokado i ryż do sushi - tak wyglądają kluczowe składniki naszego sushi burgera! Wyobraź sobie kęs tej smakowitej kombinacji, gdzie kremowy serek i awokado idealnie komponują się z wędzonym łososiem. Dodaj do tego aromatyczne nori i odrobinę wasabi - to istne niebo na talerzu!
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż do sushi - 50 g
- Ocet ryżowy - 20 ml (4 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Ogórek - 25 g
- Awokado - 37 g
- Majonez light - 40 g
- Arkusze nori - 5 g (2 sztuki)
- Serek śmietankowy - 50 g
- Łosoś wędzony - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Wasabi - 4 g
- Sos sojowy - 5 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Ryż przepłucz dokładnie, aż woda po płukaniu stanie się przezroczysta (trochę to może zająć).
- Ryż umieść w garnku i zalej 150 ml wody. Gotuj ryż pod przykryciem 8 minut od momentu zagotowania wody.
- Po ugotowaniu odstaw ryż na 10 minut pod przykryciem, by napęczniał.
- Do drugiego garnka dodaj ocet ryżowy, cukier oraz łyżeczkę soli. Podgrzej aby do rozpuszczenia - nie zagotuj!
- Zalewę odstaw na 2 minuty i dodaj do ryżu. Dodaj też sos sojowy. Wymieszaj.
- Majonez wymieszaj z wasabi.
- Na arkusz nori, na środek, wyłóż połowę ryżu (w kształcie koła o średnicy około 10 cm).
- Na ryż wyłóż połowę cienkich paseczków ogórka (nie musi być obrany), połowę plasterków awokado, posmaruj połową majonezu i wyłóż połowę serka i połowę łososia.
- Zmocz dłonie i zawiń burgera. Złącz ze sobą rogi arkuszów nori i dokładnie przyklep całość, by składniki nadzienia nie wydostały się poza arkusz.
- Burger odłóż na bok łączeniem do dołu i przygotuj drugiego w ten sam sposób. Odstaw burgery na 5 minut.
- Roztrzep jajko ze szczyptą soli.
- Obtocz burgera w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Dobrze rozgrzej olej.
- Smaż burgera na gorącym tłuszczu przez 1-2 minuty na złoty kolor.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
W potrawie znajdziesz nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystne działanie na organizm. Niestety danie te jest smażone na głębokim tłuszczu, więc jest także wysokokaloryczne. Sushi burgera można upiec we frytkownicy beztłuszczowej, co zdecydowanie obniży kaloryczność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości