Surówki z kapusty włoskiej

Opublikowano: 23.04.2022 r., 18:35 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kapusta włoska
Surówki z kapusty włoskiej
Surówki z kapusty włoskiej świetnie sprawdzą się jako dodatek do każdego obiadu.
Przygotowanie 20 min
142 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta włoska 1/2 główki (800 g)
  • Por 1/2 sztuki (70 g)
  • Jabłko 1 sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, szatkownica

Przepis na surówki z kapusty włoskiej krok po kroku

Kapustę poszatkuj, przełóż do miski i lekko posyp solą.

Odstaw na kilkanaście minut, odciśnij i odlej wytrącony sok.

Pora posiekaj, marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i dodaj olej.

Jak oceniasz przepis na surówki z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat surówek z kapusty włoskiej

Kiedy mówi się o surówkach lub sałatkach z kapusty, w pierwszej chwili na myśl przychodzą zapewne dania z kapusty białej lub czerwonej, ewentualnie kiszonej. Rzeczywiście surówki przygotowywane z tych odmian kapusty cieszą się największą popularnością i są najczęściej przygotowywane w polskich domach, warto jednak urozmaicić swoją dietę o inne rodzaje kapusty. Dlatego przedstawiamy pomysł na przygotowanie surówki z kapusty włoskiej, która będzie pyszna, dobra do każdego obiadu, a także łatwa i szybka do zrobienia. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować wedle swoich potrzeb i upodobań, a ogromną zaletą kapusty włoskiej jest to, że można podać ją na wiele różnych sposobów i zawsze będzie smakowała fantastycznie. Jednocześnie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, zawiera dużo witaminy C, błonnika, a także substancji o szerokim działaniu bioaktywnym wspierającym funkcjonowanie całego organizmu i odgrywających istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Warto jednak wiedzieć, że zawiera ona również substancje antyodżywcze, tak zwane goitrogeny, które u osób z zaburzeniami pracy tarczycy (niedoczynnością, chorobą Hashimoto) mogą zaburzać wychwyt jodu i możliwości jego wykorzystania przez ten narząd. Dlatego, w takich sytuacjach kapusta włoska jest polecana do spożycia przede wszystkim po obróbce termicznej, ponieważ gotowanie znacząco zmniejsza ich zawartość. Przepis na surówkę z kapusty włoskiej jest bardzo prosty. Potrzebne Ci będą oczywiście kapusta włoska, por, marchewka, jabłko, odrobina soku z cytryny, oliwa oraz sól i pieprz. Wystarczy, że poszatkowaną kapustę wymieszasz z pokrojonym porem i startymi na tarce jabłkiem i marchewką, a następnie doprawisz i wymieszasz z oliwą – gotowe! Pamiętaj, że surówka będzie najzdrowsza jeśli zjesz ją od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawartość witamin i składników pokarmowych jest najwyższa.

Alergeny w surówkach z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla surówek z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówki z kapusty włoskiej

Wartości odżywcze surówek z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Surówki z kapusty świeżej mogą być dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinni uważać, aby porcje nie były zbyt duże.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
56.97
142.43
Białko (g)
1.08
2.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.59
18.98
Węglowodany przyswajalne (g)
5.22
13.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
5.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.85
7.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
6.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
4.54
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.90
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
9.46
23.66
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.89
89.73
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
98.73
246.82
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
14.73
36.82
Potas (mg)
153.27
383.18
Wapń (mg)
33.94
84.84
Fosfor (mg)
22.95
57.39
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.42
28.55
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.25
Cynk (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówek z kapusty włoskiej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówek z kapusty włoskiej

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
800 g
1/2 główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 800 g
Por
70 g
1/2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.00