Przepis na surówki z kapusty włoskiej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, szatkownica

Kapustę poszatkuj, przełóż do miski i lekko posyp solą.

Odstaw na kilkanaście minut, odciśnij i odlej wytrącony sok.

Pora posiekaj, marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i dodaj olej.

kapusta włoska
surówki z kapusty włoskiej
Koszt przygotowania dania
11.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
brak danych

Surówki z kapusty włoskiej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówkach z kapusty włoskiej

Kiedy mówi się o surówkach lub sałatkach z kapusty, w pierwszej chwili na myśl przychodzą zapewne dania z kapusty białej lub czerwonej, ewentualnie kiszonej. Rzeczywiście surówki przygotowywane z tych odmian kapusty cieszą się największą popularnością i są najczęściej przygotowywane w polskich domach, warto jednak urozmaicić swoją dietę o inne rodzaje kapusty. Dlatego przedstawiamy pomysł na przygotowanie surówki z kapusty włoskiej, która będzie pyszna, dobra do każdego obiadu, a także łatwa i szybka do zrobienia. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować wedle swoich potrzeb i upodobań, a ogromną zaletą kapusty włoskiej jest to, że można podać ją na wiele różnych sposobów i zawsze będzie smakowała fantastycznie. Jednocześnie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, zawiera dużo witaminy C, błonnika, a także substancji o szerokim działaniu bioaktywnym wspierającym funkcjonowanie całego organizmu i odgrywających istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Warto jednak wiedzieć, że zawiera ona również substancje antyodżywcze, tak zwane goitrogeny, które u osób z zaburzeniami pracy tarczycy (niedoczynnością, chorobą Hashimoto) mogą zaburzać wychwyt jodu i możliwości jego wykorzystania przez ten narząd. Dlatego, w takich sytuacjach kapusta włoska jest polecana do spożycia przede wszystkim po obróbce termicznej, ponieważ gotowanie znacząco zmniejsza ich zawartość. Przepis na surówkę z kapusty włoskiej jest bardzo prosty. Potrzebne Ci będą oczywiście kapusta włoska, por, marchewka, jabłko, odrobina soku z cytryny, oliwa oraz sól i pieprz. Wystarczy, że poszatkowaną kapustę wymieszasz z pokrojonym porem i startymi na tarce jabłkiem i marchewką, a następnie doprawisz i wymieszasz z oliwą – gotowe! Pamiętaj, że surówka będzie najzdrowsza jeśli zjesz ją od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawartość witamin i składników pokarmowych jest najwyższa.

Wartości odżywcze surówek z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
56.97 kcal
142.43 kcal
Białko
1.08 g
2.69 g

Węglowodany w surówkach z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.59 g
18.98 g
Węglowodany przyswajalne
5.22 g
13.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.37 g
5.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.85 g
7.12 g
Tłuszcze nasycone
0.27 g
0.68 g
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
6.44 g
Tłuszcze jednonasycone
1.81 g
4.54 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.90 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g

Witaminy w przepisie na surówki z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
9.46 µg (mcg)
23.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Niacyna
0.21 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Foliany
35.89 µg (mcg)
89.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Beta karoten
98.73 µg (mcg)
246.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówki z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
14.73 mg
36.82 mg
Potas
153.27 mg
383.18 mg
Wapń
33.94 mg
84.84 mg
Fosfor
22.95 mg
57.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Magnez
11.42 mg
28.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.25 mg
Cynk
0.15 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówek z kapusty włoskiej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówkach z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla surówek z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówki z kapusty włoskiej

Cena przygotowania surówek z kapusty włoskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
800 g
1/2 główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 800 g
Por
70 g
1/2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na surówki z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób