Surówki z kapusty włoskiej
- Kapusta włoska - 1/2 główki (800 g)
- Por - 1/2 sztuki (70 g)
- Jabłko - 1 sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na surówki z kapusty włoskiej krok po kroku
Kapustę poszatkuj, przełóż do miski i lekko posyp solą.
Odstaw na kilkanaście minut, odciśnij i odlej wytrącony sok.
Pora posiekaj, marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i dodaj olej.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówek z kapusty włoskiej
Kiedy mówi się o surówkach lub sałatkach z kapusty, w pierwszej chwili na myśl przychodzą zapewne dania z kapusty białej lub czerwonej, ewentualnie kiszonej. Rzeczywiście surówki przygotowywane z tych odmian kapusty cieszą się największą popularnością i są najczęściej przygotowywane w polskich domach, warto jednak urozmaicić swoją dietę o inne rodzaje kapusty. Dlatego przedstawiamy pomysł na przygotowanie surówki z kapusty włoskiej, która będzie pyszna, dobra do każdego obiadu, a także łatwa i szybka do zrobienia. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować wedle swoich potrzeb i upodobań, a ogromną zaletą kapusty włoskiej jest to, że można podać ją na wiele różnych sposobów i zawsze będzie smakowała fantastycznie. Jednocześnie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, zawiera dużo witaminy C, błonnika, a także substancji o szerokim działaniu bioaktywnym wspierającym funkcjonowanie całego organizmu i odgrywających istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Warto jednak wiedzieć, że zawiera ona również substancje antyodżywcze, tak zwane goitrogeny, które u osób z zaburzeniami pracy tarczycy (niedoczynnością, chorobą Hashimoto) mogą zaburzać wychwyt jodu i możliwości jego wykorzystania przez ten narząd. Dlatego, w takich sytuacjach kapusta włoska jest polecana do spożycia przede wszystkim po obróbce termicznej, ponieważ gotowanie znacząco zmniejsza ich zawartość. Przepis na surówkę z kapusty włoskiej jest bardzo prosty. Potrzebne Ci będą oczywiście kapusta włoska, por, marchewka, jabłko, odrobina soku z cytryny, oliwa oraz sól i pieprz. Wystarczy, że poszatkowaną kapustę wymieszasz z pokrojonym porem i startymi na tarce jabłkiem i marchewką, a następnie doprawisz i wymieszasz z oliwą – gotowe! Pamiętaj, że surówka będzie najzdrowsza jeśli zjesz ją od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawartość witamin i składników pokarmowych jest najwyższa.
Alergeny w surówkach z kapusty włoskiej
Lista alergenów dla surówek z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówki z kapusty włoskiej
Wartości odżywcze surówek z kapusty włoskiej
Surówki z kapusty świeżej mogą być dość ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinni uważać, aby porcje nie były zbyt duże.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.