Surówka z selera naciowego
- Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
- Jabłko - 1 szt (180 g)
- Cebula szalotka - 1 szt (20 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (35 g)
- Por - pół szt (70 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
Przepis na surówkę z selera naciowego krok po kroku
Seler i por umyj i pokrój w półksiężyce. Przełóż do miski.
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do warzyw.
Szalotkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
Orzechy posiekaj drobno i dodaj do surówki.
Do surówki dodaj jogurt naturalny i dopraw solą, a także pieprzem.
Całość dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
-
Sałatka z selera naciowego z ananasem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem
-
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka warstwowa z selera
-
Sałatka z selera naciowego fit
-
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
-
Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym
-
Sałatka z selerem naciowym i szynką
-
Sałatki z selera naciowego
Więcej informacji na temat surówki z selera naciowego
Surówka z selera naciowego to idealny dodatek do codziennych dań. Jest bardzo smaczna, a przy tym, co naprawdę ważne, jest niezwykle zdrowa. To ze względu na duży udział warzyw, które dostarczają bardzo dużo cennych dla organizmu witamin. Poza tym robi się ją w niezwykle szybki sposób, dzięki czemu świetnie sprawdza się dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na kulinarne przygody. W tej wersji wystarczy tylko 15 minut, by cieszyć się idealną surówką.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z selera naciowego, która będzie miała wyrazisty i wspaniały smak, to ten przepis na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego naprawdę pyszny dodatek, który idealnie wzbogaci każdy obiad lub kolacje. Całość świetnie łączy się z daniami mięsnymi, ale będzie dobrym wyborem również dla wegetarian. Jeśli chce się stworzyć zupełnie wegańską wersję wystarczy zamienić jogurt naturalny na jego roślinną wersję, najlepiej sojową, która zawiera podobną ilość białka. Białko sprawia, że całość jest dużo bardziej sycąca.
Przepis na pyszną surówkę z selera naciowego jest niezwykle prosty, co sprawia, że będzie idealnym wyborem na co dzień. Do jej wykonania nie potrzeba zbyt dużo czasu czy skomplikowanych procedur. Całość można przygotować w kwadrans i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.
To surówka idealna do obiadu. Ma naprawdę pyszny smak, który zawdzięcza nie tylko głównemu składnikowi, którym jest seler, ale również dodatkowi pora i orzechów włoskich. Jeśli chce się podkręcić smak całości, orzechy, można najpierw podprażyć na suchej patelni. Dodatek orzechów nie tylko pozytywnie wpływa na smak, ale dzięki dużej ilości tłuszczu umożliwia wchłanianie wszystkich witamin z surówki, a jest ich tam naprawdę sporo. To zdrowa opcja, gdyż pozwala na włączenie do menu znacznej ilości warzyw w prosty sposób. Seler naciowy jest bardzo niskokaloryczny i ma mały indeks glikemiczny, dlatego ten dodatek świetnie sprawdzi się dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
To pomysł na surówkę, która jest niezwykle smaczna i pełna witamin. To dobra opcja dla wszystkich, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.
Alergeny w surówce z selera naciowego
Lista alergenów dla surówki z selera naciowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze surówki z selera naciowego
To bardzo zdrowa surówka pełna witamin, która może gościć w menu bardzo często.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.