Przepis na surówkę z sałaty krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, miseczka, mini rózga

Sałatę pokrój lub poszarp na mniejsze kawałki.

Rzodkiewkę, ogórka i paprykę umyj.

Rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, ogórki w plasterki, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż wszystko do sałaty.

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, sporą szczyptą pieprzu i soli. Polej sałatę.

Sałatę posyp parmezanem.

Surówka z sałaty podana na niebieskim talerzu, na białym drewnianym stole.
Surówka z sałaty
Koszt przygotowania dania
15.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Surówka z sałaty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z sałaty

Surówka z sałaty to świeży i pyszny dodatek do obiadu. Składa się z sałaty lodowej, papryki, rzodkiewki i ogórków. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo zdrowa. Dzięki dodatkom wielu warzyw jest bombą witaminową.

Sałata to warzywo bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów prosty z pożywienia. Dodatkowo jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także żelaza potasu i magnezu. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawierają witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiadają cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Ogórki są źródłem kukurbitacyny, ma ona działanie antynowotworowe, hamuje wzrost komórek nowotworowych, szczególnie odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają występujące flawonoidy. Zawarty w ogórkach błonnik, magnez i potas regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo ich niski indeks glikemiczny pozwala aby regularnie spożywały je osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ogórki wykazują właściwości regulujące pracę układu pokarmowego, zapobiegają zgadze, pomagają w oczyszczaniu się jelit ze złogów oraz łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym. Ogórki mają właściwości zasadotwórcze, dlatego wspomagają odkwaszanie organizmu. Rzodkiewka jest źródłem witaminy A, witaminy K oraz witaminy C, zawiera wiele cennych związków o charakterze przeciwutleniających. W swoim składzie posiada również potas, magnez, cynk, wapń i żelazo. Jak wiadomo ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiada cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Papryka oprócz wymienionych już składników odżywczych zawiera największą ilość witaminy C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas, ale spożywając paprykę, dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany

i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.

Przepis na surówkę z sałaty jest łatwy i szybki, wykonasz ją z łatwością. Sos do surówki z sałaty lodowej to prosty dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. A jak zrobić surówkę z sałaty dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wartości odżywcze surówki z sałaty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kalorie)
64.22 kcal
130.37 kcal
Białko
1.48 g
3.00 g

Węglowodany w surówce z sałaty

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany
3.93 g
7.97 g
Węglowodany przyswajalne
2.65 g
5.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
2.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz
5.12 g
10.39 g
Tłuszcze nasycone
1.14 g
2.32 g
Tłuszcze nienasycone
3.97 g
8.07 g
Tłuszcze jednonasycone
3.42 g
6.94 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.13 g
Cholesterol
1.35 mg
2.74 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z sałaty

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A
54.22 µg (mcg)
110.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
39.12 mg
79.42 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
1.13 mg
2.29 mg
Retinol
3.99 µg (mcg)
8.09 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.11 mg
Niacyna
0.37 mg
0.75 mg
Foliany
26.20 µg (mcg)
53.18 µg (mcg)
Beta karoten
531.38 µg (mcg)
1078.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z sałaty

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód
34.75 mg
70.55 mg
Potas
171.07 mg
347.27 mg
Wapń
38.06 mg
77.27 mg
Fosfor
34.92 mg
70.90 mg
Magnez
10.67 mg
21.67 mg
Żelazo
0.39 mg
0.78 mg
Cynk
0.26 mg
0.52 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z sałaty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z sałaty

Lista alergenów dla surówki z sałaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania surówki z sałaty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
0,5 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Rzodkiewka
150 g
10 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Ogórek
180 g
5 gruntowych
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z sałaty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób