Surówka z sałaty rzymskiej

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z sałaty rzymskiej podana na czarnym talerzu.
Surówka z sałaty rzymskiej
Surówka z sałaty rzymskiej to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego. Sałata rzymska ma lekko chrupiącą konsystencję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
242 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Sałata rzymska (300 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Ogórek 2 małe sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (130 g)
  • Musztarda (70 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z sałaty rzymskiej krok po kroku

Posiekaj sałatę.

Przekrój pomidory na połówki.

Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Kukurydzę odsącz z zalewy.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Umieść wszystkie warzywa w misce.

Wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.

Dodaj sos do warzyw i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z sałaty rzymskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat surówki z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Sałata rzymska jest rodzajem sałaty, która jest bardzo trwała na działanie kwaśnych sosów. Można ją więc podać podczas spotkań rodzinnych, nie obawiając się o zmianę wyglądu sałatki. Przepis na surówkę z sałaty rzymskiej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sałata rzymska, pomidory koktajlowe, ogórek, cebula, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, musztarda, miód, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z sałaty rzymskiej? Posiekaj sałatę. Przekrój pomidory na połówki. Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Umieść wszystkie warzywa w misce. Wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Kukurydza konserwowa jest źródłem witaminy A, B oraz E. Kukurydza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem.

Podsumowując pyszna, domowa surówka do obiadu jest łatwa do zrobienia. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Surówkę można przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, nie mieszaj warzyw z sosem. Surówka zawiera małą ilość kalorii i bardzo dużo błonnika pokarmowego.

Alergeny w surówce z sałaty rzymskiej

Lista alergenów dla surówki z sałaty rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na surówka z sałaty rzymskiej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z sałaty rzymskiej

na 100g gotowej potrawy

Surówka z sałaty rzymskiej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sałatka ma małą ilość kalorii i jest bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
100.97
242.34
Białko (g)
1.16
2.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
5.45
13.08
Węglowodany przyswajalne (g)
3.93
9.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
8.73
20.95
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
2.16
Tłuszcze nienasycone (g)
7.83
18.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.52
13.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
5.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
130.15
312.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.60
37.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.72
114.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1529.00
3669.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
89.85
215.64
Potas (mg)
177.82
426.76
Wapń (mg)
19.67
47.20
Fosfor (mg)
30.44
73.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.63
32.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.23
Cynk (mg)
0.24
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z sałaty rzymskiej 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z sałaty rzymskiej

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata rzymska
300 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 300 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Cebula
130 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Musztarda
70 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 70 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
33.00