Surówka z sałaty rzymskiej
- Sałata rzymska (300 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Ogórek - 2 małe sztuki (200 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (130 g)
- Musztarda (70 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na surówka z sałaty rzymskiej krok po kroku
Posiekaj sałatę.
Przekrój pomidory na połówki.
Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
Umieść wszystkie warzywa w misce.
Wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.
Dodaj sos do warzyw i wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z sałaty rzymskiej
Surówka z sałaty rzymskiej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Sałata rzymska jest rodzajem sałaty, która jest bardzo trwała na działanie kwaśnych sosów. Można ją więc podać podczas spotkań rodzinnych, nie obawiając się o zmianę wyglądu sałatki. Przepis na surówkę z sałaty rzymskiej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sałata rzymska, pomidory koktajlowe, ogórek, cebula, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, musztarda, miód, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z sałaty rzymskiej? Posiekaj sałatę. Przekrój pomidory na połówki. Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Umieść wszystkie warzywa w misce. Wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Kukurydza konserwowa jest źródłem witaminy A, B oraz E. Kukurydza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem.
Podsumowując pyszna, domowa surówka do obiadu jest łatwa do zrobienia. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Surówkę można przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, nie mieszaj warzyw z sosem. Surówka zawiera małą ilość kalorii i bardzo dużo błonnika pokarmowego.
Alergeny w surówce z sałaty rzymskiej
Lista alergenów dla surówki z sałaty rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na surówka z sałaty rzymskiej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze surówki z sałaty rzymskiej
Surówka z sałaty rzymskiej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sałatka ma małą ilość kalorii i jest bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.