Surówka z sałaty lodowej i pomidorów

Opublikowano: 24.02.2022 r., 17:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Połączenie świeżych warzyw z poszatkowaną sałatą sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu dań obiadowych. Poznaj mój przepis i przygotuj surówkę w krótkim czasie.
Przygotowanie 20 min
99 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Sałata lodowa 1 główka (200 g)
  • Pomidor 4 sztuki (400 g)
  • Ogórek kiszony (200 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 2 łyżki (20 g)
  • Miód 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę z sałaty lodowej i pomidorów krok po kroku

Oliwę z oliwek wymieszaj dokładnie z miodem i musztardą.

Sałatę lodową poszatkuj i wrzuć do miski.

Dodaj pomidory pokrojone w ćwiartki i ogórki pokrojone w kostkę.

Wymieszaj wszystkie warzywa, dopraw do smaku i polej wcześniej przygotowanym dipem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z sałaty lodowej i pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z sałaty lodowej i pomidorów

Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych. Kapusta idealnie pasuje także do dań bezmięsnych lub grilla.

Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.

Pomidory to drugi główny składnik naszej surówki. Warto wspomnieć, że są one niskokaloryczne, zawierają tylko 18 kcal w 100 g produktu.

Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.

Gdy zmagasz się z kurczami lub tzw. „zakwasami” po wyczerpującym treningu sięgnij po pomidory lub przetwory z nich, a najlepiej po szklankę soku pomidorowego.

Każdy z nas powinien włączać pomidory do codziennej diety.

Zatem, poznaj mój przepis na surówkę z sałaty lodowej i pomidorów.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw, takich jak: sałata lodowa, pomidory i ogórki. Ja postawiłam na ogórki kiszone, które dodadzą charakterystycznego posmaku. Wystarczy, że sałatę drobno poszatkujesz, a warzywa pokroisz w dowolny sposób. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Najlepiej sprawdzi się tutaj pieprz i sól. Do surówki przygotowałam dodatkowo dip na bazie musztardy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej musztardy, oliwy z oliwek i miodu.

Wystarczy, że wymieszasz te trzy składniki, a przygotowanym sosem polejesz całą surówkę.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.

Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Skoro już wiesz jak zrobić świeżą sałatkę, spróbuj samodzielnie. Z całą pewnością wyjdzie bardzo dobra w smaku.

Alergeny w surówce z sałaty lodowej i pomidorów

Lista alergenów dla surówki z sałaty lodowej i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z sałaty lodowej i pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz przygotować dowolny dip. Może być też na bazie jogurtu naturalnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
49.98
99.95
Białko (g)
0.80
1.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.11
8.21
Węglowodany przyswajalne (g)
2.89
5.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.74
7.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
1.48
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
6.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
5.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.88
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
27.77
55.53
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.27
14.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.82
1.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.32
0.64
Foliany (µg (mcg))
14.14
28.28
Beta karoten (µg (mcg))
297.93
595.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
311.74
623.49
Potas (mg)
152.50
305.00
Wapń (mg)
10.41
20.81
Fosfor (mg)
21.63
43.26
Magnez (mg)
8.81
17.63
Żelazo (mg)
0.38
0.75
Cynk (mg)
0.14
0.27
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z sałaty lodowej i pomidorów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z sałaty lodowej i pomidorów

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
1 główka
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Pomidor
400 g
4 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Ogórek kiszony
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
54.00